Nyheter

Alla har rätt till bostad

Replik till Ewa Thalén Finné (m) (13/5) och Nils-Göran Larsson (12/5) angående utredningen om hyresrättens framtid.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

Thalén Finné skriver som slutklämmen i sitt inlägg "att vilka förslag som än föreslås kommer regeringen inte förespråka att hyror höjs så kraftigt att människor inte har råd att bo kvar".

Vi socialdemokrater uppfattar faktiskt utredningen precis tvärtom. Man föreslår att helt slopa det övre taket för hyreshöjningar och i områden med stor bostadskö kommer kraftiga hyreshöjningar att genomföras successivt flera år i följd. Detta i förhoppning om att när färre har råd att efterfråga bostäder, så minskar bostadskön och hyresnivån når en balans.

Utredningen föreslår en variant på marknadshyror på sikt och ger som exempel att man skulle kunna höja hyran med 5 procent om året. På tio år innebär det över 60 procent. Detta innebär alltså inte enbart att färre människor har råd att efterfråga hyresrätter utan att många kommer att tvingas att flytta ifrån sin lägenhet. Detta inte minst på grund av den borgerliga politik som gjort att allt fler människor lever med ett minskat ekonomiskt grundskydd. Motståndskraften att klara sig vid arbetslöshet och sjukdom har kraftigt försämrats med försämrade och sänkta ersättningar.

Genomgående gynnas villaboende och bostadsrätt på hyresrättens bekostnad - privat och allmännytta. Att hyresrätter beskattats hårdast är inget nytt, men den borgerliga regeringen har dessutom chocksänkt skatterna för dem med stora förmögenheter och dyra villor.

Detta är inget förvånande eftersom regeringens motto är "att bara de som redan har ska få mer" och att sjuka och arbetslösa - mindre produktiva - ska placeras i skamvrån. Men hälsa och arbete är inte för någon allom givet. Alla måste ha rätt till en andra chans utan att leva på nåder. En kvarts miljon svenska barn växer upp i fattiga familjer och denna siffra är på väg uppåt.

Ewa Thalén Finné skriver att socialdemokraterna inte gjorde någonting för att motverka hemlösheten under förra mandatperioden. Detta påstår vi är felaktigt.

I Kristianstads kommun har åtskilligt gjorts för att ge människor en möjlighet att återkomma till en livssituation där en bostad är en självklarhet. Stadsmissionen och socialförvaltningen startade Natthärbärget som ett projekt 1/1 2006, detta projekt upphör den 31/12 2008. Kommunen står för kostnaderna och stadsmissionen driver verksamheten. Projektet är mer långtgående än att erbjuda en säng för natten. Här erbjuds samtal som framförallt är riktade mot en förändring av nuvarande situation.

Kommunen har utöver detta projekt ett antal boendealternativ för personer som annars skulle kunna hamna i en situation av hemlöshet. Det finns också möjligt att erhålla ett andrahandskontrakt på en hyresrätt som senare kan omvandlas till ett förstahandskontrakt, när man fått ordning på sitt liv.

Men det som behövs är fler bostäder. I dag råder det en stor brist på lägenheter. Byggs det inga lägenheter måste politiken gå in med stöd för att få igång byggandet. Det är en politisk fråga att se till att det finns lägenheter. Vi har inga synpunkter på vem som bygger lägenheterna, men det måste vara möjligt för alla medborgare att ha rätt till en bostad.

Ulrika Tollgren (s) Annelie Karlsson (s) Katarina Honoré (s) Marianne Svensson (s)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.