Nyheter

Alliansens största självmål

Nyheter • Publicerad 20 februari 2008
Alliansen på väg. ARKIV: LARS OTTOSSON
Alliansen på väg. ARKIV: LARS OTTOSSONFoto: 

ººLars-Ivar Ericson (c), riksdagsledamot, försöker (13/2) vilseleda landets pensionärer genom att blanda "äpplen med päron".

I Sverige finns fler än 1,6 miljoner "vanliga" pensionärer, det vill säga cirka 17 procent av Sveriges befolkning. De allra flesta av dessa har arbetat i mer än 45-55 år och därmed försökt erhålla en rimlig pension när pensionsåldern uppnås.

Ericson skriver att "den allmänna pensionen höjs under 2008-09 med sammanlagt tiotusen kronor mer per år 2009. Det är nästan den tusenlapp som de yrkesaktiva nu får i skattesänkning per månad". Men vad är detta för vilseledande information? En genomsnittlig pensionär med 12000 kronor/månad i pension får 336 kronor brutto (2,8 procent) per månad 2008. Det ger 204 kronor i netto mer per månad.

Detta jämför Ericson med en yrkesaktiv som 2008 får ett jobbavdrag med 558 kronor netto per månad (tabell 30). Det motsvarar ett lönelyft på 6,9 procent. Därutöver erhåller denne yrkesaktive mellan 4-5 procent ytterligare i lönelyft. Det ger ytterligare 365 kronor netto per månad.

Jämför då pensionärens nettobehållning 204 kronor med den yrkesaktives 558+365 kronor=923 kronor per månad! En nettoskillnad på 719 kronor per månad.

Ericson, som borde veta bättre, försöker alltså vilseleda pensionärerna å det grövsta för att skyla över den totala nonchalans mot Sveriges mer än 1,6 miljoner "vanliga pensionärer", som beslutet att beskatta – straffa – denna grupp så mycket som alliansens politik medför.

Inte med ett ord nämndes "vanliga pensonärer" i alliansens valmanifest, men där står inte heller att "jobbavdragen"skall betalas av denna grupp I praktiken är det det som sker. Jag anser att arbetslinjen är rätt men att det skulle betalas på detta sätt borde man ha talat klarspråk om före valet. Då hade nog valresultatet sett mycket annorlunda ut! Det vore mycket förvånande om Sveriges pensionärer röstar för denna typ av nonchalans och påhopp i nästa val. Av alliansens oerhört många självmål torde detta vara det största!

Vanliga pensionärers köpkraft urholkas kraftigt och med den inflationstakt och de övriga avgiftshöjningar som sker är den förda politiken ett stort hån mot en stor grupp människor i Sverige. Ericson får sluta vilseleda pensionärer. Ändra politiken i stället!

Vanlig pensionär

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.