Nyheter

Allt börjar med en bra lärare

Sverige har internationellt ett mycket gott rykte, när det gäller kompetens inom olika yrkeskategorier. Svenska läkare, ingenjörer, forskare, jurister, ekonomer, företagsledare med flera har hög status ute i världen.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011

Många av dessa har också ett ganska välbetalt jobb, där det i de flesta fall visar sig att en lång utbildning också ger ett positivt resultat i lönekuvertet. Men har du tänkt på att allt börjar med en bra lärare?

Var man än befinner sig på utbildningstrappan är man beroende av en god pedagog – en lärare. Från förskola till universitet finns det lärare som leder, förmedlar, stödjer, bedömer, ger feedback till barn/elever/studenter.

Utan dessa insatser skulle kvaliteten i utbildningen bli oerhört bristfällig. Forskning visar också att den absolut viktigaste förutsättningen för att en elev ska lyckas med sin utbildning är en bra lärare.

Med dessa fakta i bakgrunden är det ironiskt nog så, att de som bygger grunden för en framgångsrik yrkeskarriär, är de som får minst uppskattning för sina insatser i form av lön. Lärarnas löner i Sverige tillhör bottenskiktet i Europa och tillhör även bottenskiktet i landet om man jämför med yrken med motsvarande utbildningskrav. Skillnaden är i många fall upp till 10 000 kr eller mer i månaden. Livslönen når inte ens upp till den nivå, som många med enbart gymnasieutbildning har.

Ibland får vi höra, att en lärare "bara" jobbar halva året! Denna hos många florerande missuppfattning är ett stort bekymmer. En lärare har på årsbasis lika lång arbetstid som alla andra. Den enda skillnaden är, att för vissa lärarkategorier koncentreras arbetet till terminerna, då en lärare arbetar mer tid än andra. I gengäld ger detta utrymme för fritid under lov och ferier.

En annan kommentar, som hörs, är att det finns dåliga lärare. Detta är väl inte heller unikt. Det finns dåliga utövare inom alla yrken. Lärarna har dock som många andra individuella löner, vilket innebär, att om läraren gör en sämre arbetsinsats, så ska detta synas i löneutvecklingen. Men det ska också innebära, att en bra lärare ska ha en bra lön och ha möjlighet att hamna på samma nivå som andra med motsvarande utbildning.

Det ska vara möjligt, att en bra lärare i framtiden har 50 000 kr/månad. En sådan utveckling är inte bara viktig för den enskilde läraren. Det är ännu viktigare för landets framtid. De mest lämpade måste stanna kvar i yrket, och de mest lämpade måste i framtiden välja att bli lärare. I detta sammanhang är lönen en mycket viktig rekryteringsfaktor.

Det är därför på sin plats att upprepa: Allt börjar med en bra lärare!

Lars Nilssonordförande Lärarförbundet i Kristianstad
Lars Nilsson, ordförande Lärarförbundet i Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.