Nyheter

Alltfler arbetsplatser inför rökförbud på arbetstid

Nyheter • Publicerad 6 december 2007

Svar till Magnus Bäckström, den 30 november.

Hässleholm är inget avskräckande exempel när det gäller att förbjuda rökning under arbetstid.

Ett 20-tal kommuner i Sverige har redan tagit beslut om rökfria arbetstider, med säkerhet kommer många fler kommuner att införa detsamma.

Det är inte, som Du säger, att förfölja rökarna, utan för att få en friskare och sundare arbetsmiljö och en friskare arbetskraft.

Rökningen under arbetstid kostar dessutom många arbetstimmar som går förlorade. Visserligen har man rätt till fem minuters rast per timme, men man hinner inte röka en cigarett på fem minuter, och tid är pengar.

Någon diskriminering för detta beslut kan jag inte se, arbetsgivarna har väl rätt att anställa vem de vill, det är ju de som betalar ut lönen.

Du har själv, liksom tusentals andra, blivit sjuk av din rökning med hjärtbesvär. Så låt oss enas om att rökningen kostar såväl hälsa som pengar, att vara rökfri är och måste vara en stor förtjänst för alla, förutom för tobaksjättarna.

Så fram för fler rökfria arbetsplatser i och för ett friskare och mindre kostsamt samhälle.

Astrid Zweiniger

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.