Nyheter

Är kirurgi enda lösningen?

Nu skall fetma/magoperationer ökas? Kan det vara etiska och kostnadseffektiva behandlingar?
Nyheter • Publicerad 8 februari 2008

Är våra kroppar felkonstruerade eller är det kosten som är fel? Redan Hippokrates sa att sjukdomar botas i ordning 1. kost, frisk luft och vila. 2. läkemedel. 3. kirurgi.

SBU gjorde en större undersökning häromåret och kom fram till att alla viktminskningsmetoder som användes av sjukvården enbart gav marginella effekter och kirurgi gav bäst och bestående resultat för de med svår fetma. SBU hade inte bedömt LCHF-kosten! Bakläxa till SBU, tycker jag!

Den 16/1 kom Socialstyrelsens beslut som sa att LCHF-kost, som Allmänläkaren Annika Dahlqvist använt vid behandling av överviktiga och diabetes II, är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. LCHF betyder lågkollhydrat-högfettkost, vars bas är naturliga proteiner och fetter, i huvudsak från animaliska källor. Till detta kommer mindre mängder grönsaker, frukt, nötter och bär. LCHF-kost leder till en jämn och basal blodsockernivå. Vådan av att äta för lite naturligt fett och för mycket kolhydrater har det kommit en mängd vetenskapliga studier på de senaste åren. Nu senast från Umeå som sa att för mycket blodsocker lättare gerAlzheimer. Så frågan är då, behöver hjärnan så mycket kolhydrater. Är det inte bättre med fett? Att "livliga barn" också blir lugnare med mera fett är känt av många. Fett och protein är essentiellt, det är inte kolhydrater utan bara energi. Varför skall vi enligt nuvarande råd äta mest av kolhydrater - insulindrivande och fettbindande - och fettsnålt (nyckelhålet)?

LCHF är i stort samma kost som William Banting skrev en bok om 1864, samma kost som gavs till diabetespatienter före insulinets upptäckt. Samma viktminskningskost beskrevs av Dagens Nyheters legendariska matskribent Pernilla Tunhammar i Pernillas kokbok, 3:de upplagan 1962.

Det har även i över 100 år varit känt att LCHF-kost minskar epilepsianfall för barn som har epilepsi. Därmed får dom LCHF-kostråd i sina behandlingar. Varför kan man inte öppna dörrarna mellan epilepsiavdelningar och överviktskliniker, informera och prova med samma råd där?

Dr Annika Dahlqvist hade börjat behandla överviktiga och diabetes II patienter med råd om LCHF-kost och för två år sedan anmäldes hon av två dietister för att behandla med metod som inte var enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Denna anmälan har utretts under två år och för ett år sedan ändrades SLV:s webbsidor. Från november/december 2007 gäller SLV:s kostråd enbart Sveriges friska befolkning!

Den 16/1 så kom då Socialstyrelsens beslut och Sverige är då det land som är först med ett myndighetsbeslut, som säger att LCHF-kost har vetenskap och beprövad erfarenhet bakom sig. Dock med reservationen att sådan kost inte testats under längre tid! Vadå - inte testats under längre tid? Hur kan kosten då ha omnämnts tidigare av William Banting och många, många fler. Kosten är ju inte alls okänd.

De flesta andra viktminskningsmetoder bygger på kalorirestriktioner/svält vilket är svårt i längden. LCHF-kosten ger mättnad och man äter mer naturligt fett istället för mycket kolhydrater. Proteinmängden är densamma som i nuvarande kostråd. Den viktminskningsmetod man använt bör också bli den nya kost man äter så förändringar blir bestående och det är förstås lättare med metoder som ger mättnad.

Alla är vi individuella och många kan bli mycket hjälpta och för vissa kanske inte metoden fungerar! Se bara på 22-månaders Karlshamnsstudien på diabetes II patienter. Resultaten var väldigt goda med insulinborttagning för vissa och i övrigt läkemedels- och viktminskning för alla. Även njurar stärktes, eventuella hjärtåkommor minskade och blodfettvärden förbättrades! Man kan alltså undvika alla komplikationer som kommer i det så kallade "naturalförloppet."

Det är dags att köra Karlshamnsstudier i betydligt större omfattning! Socialstyrelsens beslut gör att vi är steget före andra länder. Låt oss komma flera steg före och inte bli upphunna!

Thomas

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.