Nyheter

Är Länsstyrelsen en tandlös tiger?

Nyheter • Publicerad 17 april 2009

I Kristianstadsbladet den 9 april stod att läsa följande rubrik: "Politiker hotas av djurförbud – igen" följd av en fasansfull artikel.

Djurhållaren i fråga har tidigare varit anmäld för brott mot djurskyddslagen och till och med blivit dömd till dagsböter för ett av dessa. Hur kan han då få ha djur? Är det fel på viljan hos myndigheten att hjälpa lidande djur, eller är det lagar och förordningar som lägger hinder i vägen?

Han har nu visat att böter inte har någon verkan och därför är djurförbud det enda tänkbara. Min följfråga är: hur länge räcker ett förbud? En vecka, ett år eller livstid?

Det bör givetvis vara det senare när därtill djurhållaren upprepar djurplågeriet gång på gång. Inspektör Gårdlund säger att bristerna är så allvarliga att det tyder på att Nilsson inte är kapabel att hålla djur.

På detta svarar Nilsson att Gårdlund har fel. G har mångårig erfarenhet och stor kunskap i dessa frågor så det är säkert ingen som skulle tänka sig att han missbedömer fallet.

Nilsson har ju för övrigt för reportern i praktiken nästan erkänt djurplågeri genom att säga att djuren brukar få mycket bättre hull när de släppts på bete och därmed erkänt undernäring och han tycks ha erfarenhet av djurens tillstånd från tidigare år erkänt att de är undernärda.

Kan någon läsa Gårdlunds fasansfulla rapport om svältfödda, underutvecklade, undernärda, smutsiga, juverinflammation, spetsiga ryggar, utstickande höftben utan att bli upprörd? Eller känna avsky? Den som skulle kunna det kan aldrig kalla sig djurvän! Detta är det senaste fallet som tidningen rapporterar om djurplågeri av husdjur. Tyvärr säkerligen inte det sista!

När ett djurplågeri upptäcks skall djurens lidande upphöra omedelbart, inte till dess beslut om åtgärder av ett eller annat slag fattats! Jag anser det som ett oeftergivligt villkor att myndighet skall ha kontrakt med djurtransportfirma som omedelbart är redo att rycka ut för att hämta de lidande djuren. Kalla det gärna ambulansutryckning! Eller är det endast när det gäller oss människor som sådan omdelbar hjälp skall gälla?

Djuren skall tydligen vänta för att författningar måste följas! Ytterligare ett kontrakt skall finnas med djurhållare som är villiga att omedelbart ta hand om djurtransporten och stalla upp de omhändertagna respektive släppa dem på bete!

I artikeln framgår det att Hilver Nilsson sitter med i ledningsgruppen för kommunens klimat- och miljögrupp! Vi som värnar om djurens välbefinnande hoppas att Nilssons partivänner omedelbart byter ut honom. En mera olämplig gruppmedlem kan ni inte få!

Sture Jönsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.