Annons
Nyheter

Är vår trygghet bara en utopi?

Nyheter • Publicerad 25 september 2003

Efter den senaste tidens händelser, med allt ifrån bestialiska mord till gigantiska strömavbrott och orkaner, börjar man smått undra hur trygg vår värld egentligen är!? Vi människor som bor i den så kallade västvärlden lever ofta i tron att vi är allsmäktiga och att alla de hemskheter vi konstant matas med via medierna bara händer andra – inte oss, för vi är ju störst, bäst och starkast! När då väl katastrofer inträffar i vår "okrossbara" värld blir alla människor helt lamslagna och frågan alla ställer sig är: Hur kunde detta egentligen hända?

Vad innebär då detta i realiteten? Är trygghet och säkerhet bara tomma ord som inte existerar annat än på papperet? Frågan är ganska komplex och jag tror att det finns mer än ett svar. I jämförelse med till exempel de så kallade utvecklingsländerna eller de forna öststaterna har vi självklart en större trygghet, då dessa länder av förklarliga skäl inte har samma levnadsstandard som oss i väst (än).

Annons

Levnadsstandard likställer jag nödvändigtvis inte med livskvalitet, för det finns säkert många lyckliga människor i dessa länder, även om vi kanske har svårt att tro det. Med högre levnadsstandard menar jag i detta fallet bland annat att vi i väst har relativt väl fungerande rättssystem, polismyndigheter som (med få undantag) inte är korrumperade samt en jämförelsevis ganska låg brottslighet.

Men om vi nu trots allt har en förhållandevis stor säkerhet här i väst måste man ju faktiskt få ställa sig samma fråga som alla panikslagna människor frågat sig hundratals gånger de senaste veckorna: Hur kan sådana här saker egentligen hända? Hur kan oskyldiga människor bli brutalt mördade mitt på dagen? Ja, svara på det, den som kan!

Jag tror att nästan alla av de katastrofer som sker har någon form av mening. Det finns inget ont i världen som inte för något gott med sig, hur litet det än må vara. Kanske sker sådana här fruktansvärda saker som en påminnelse om att inte ens vi "västerländska supermänniskor" är osårbara?

Om denna typ av katastrofer, som exempelvis de tre fruktansvärda mord som skakat om Sverige, i längden leder till att folk blir mer uppmärksamma på de faror som faktiskt finns, samt till att polisen och andra berörda myndigheter ser över sina rutiner och kanske också får en spark i ändan, kan det få positiva konsekvenser i längden.

Detta är naturligtvis inte det första man ska tänka på när så många människor blivit berörda av händelserna och många sår slitits upp, men förr eller senare måste man analysera situationen och förhoppningsvis leder detta i längden till förbättringar, som tar oss ett steg närmare utopin om den trygga världen.

Det är lätt att gå på rutin och fastna i invanda mönster i våra ofta ganska inrutade liv. Se därför dessa tragiska händelser som en väckarklocka. Ingen är odödlig, så försök njuta av varje dag så mycket som möjligt. Galna människor, naturkatastrofer och tekniska missöden går aldrig att förhindra helt, men med rätt kunskaper och förberedelser kan man minimera riskerna för allvarligare incidenter.

Låt oss hoppas att vi alla lärt oss något av dessa katastrofer och att det aldrig händer liknande saker igen. Sverige är ett land som är för bra för att behöva ha fler svarta fläckar i historieböckerna. Varje oskyldig människa som mördas, eller dör på grund av andras misstag, är en för mycket!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons