Nyheter

Assistent och vän – inte förmyndare

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2004

ºJag har under sex år stolt jobbat som personlig assistent enligt LSS riktlinjer (lagen om stöd och service åt visas funktionshindrade).

Jag har många gånger fått se exempel på hur människor med handikapp särbehandlas och kränks just på grund av sina handikapp.

Fördomar, utnyttjande och avvisande attityder tycks sitta djupt i samhället.

Jag har under dessa år också fått insikt i Independent Living (leva självständigt), det tankesätt som arbetades fram i de brukarkooperativ som för tio år sedan lade grunden för Assistansreformen.

Jag mår dåligt av att i insändarspalten läsa reaktionerna på Jörgen Erlandssons besök på Rhapsody in Rock med Robert Wells. Speciellt uppmaningen till Jörgens följeslagare att skämmas för att de lät honom göra som han själv ville.

Jag tycker att det i stället finns all anledning för dem som arbetar med funktionshindrade och andra människor med behov av särskilt stöd att verkligen begrunda sina yrkesroller.

Och undvika fällan att medvetet eller omedvetet utöva ett självpåtaget förmyndarskap i sitt arbete.

Personlig assistent

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.