Nyheter

Attityder är jätteviktiga

Det har gått ett tag sedan den så kallade centrumförnyelsen i Broby avslutades, men det måste poängteras; vad fint det har blivit i Broby centrum!
Nyheter • Publicerad 20 maj 2008
Anläggningsarbete i Broby centrum. ARKIV: PETER ÅKLUNDH
Anläggningsarbete i Broby centrum. ARKIV: PETER ÅKLUNDHFoto: 

När de förzinkade avfallskorgarna och de lägre vägmärkena kom på plats så kändes det som pricken över i:et. Tillika vackra byggnader, sånär som på ett par butiker som skulle behöva fräschas upp utvändigt, och en vacker nyputsad kyrka.

Att det inte blev förstapriset i den där nationella tävlingen skall det inte hängas läpp över - att bara bli nominerad som en av åtta platser i landet måste ses som en stor framgång. Tekniske chefen Christer Vigren & co skall ha credit för det som görs - inte bara hård kritik!

Tittar man en bit ifrån centrum så ser man fler exempel på hur fint och blomstrande det blivit. De många gång- och cykelvägarna ger goda möjligheter till inbjudande vardagsmotion bara enstaka minuter ifrån bostaden. Fantastiskt vackert är det bakom brandstationen, där den nya GC-vägen nu ger möjligheter till harmoni och sällsynt vackra naturupplevelser utmed Helgeån. Nu pågår tydligen också uppfräschning i och kring Bandydammen - spännande!

Har läst om kommunens nya vision och det är ju rätt - förändring startas ofta med en vision. Spelas korten rätt - och om tillräckligt många bidrar - så är det inte alls heller orealistiskt att nå 15 000 invånare till 2015. Danskar och tyskar - och en del stadsbor ifrån sydvästra Skåne - lockas redan av förutsättningarna i Östra Göinge och även andra grupper, exempelvis sydsmålänningar och nordostskåningar, bör helt klart kunna lockas till Göingeland.

En vinkling av denna vision borde vara att flera av orterna i Östra Göinge på sikt skulle kunna bli än mer tydliga "förorter" med attraktivt boende för människor som vill bo i Kristianstads/Hässleholmsregionen men som av olika skäl inte vill bo i en stad. För det är ju faktiskt så - vilket inte alla "stadsbor" riktigt kan tänka sig - att man behöver inte ha hamnat på landsbygden för att man "inte kom loss därifrån". Man kan faktiskt lika gärna medvetet ha valt bort stan som plats för sitt boende, barnens skolgång med mera, och aktivt sökt sig till Knislinge, Broby eller annan mindre ort! God basservice, lugnare tempo, korta avstånd och samtidigt mindre än tre mil till två städer - när suget efter det större utbudet infinner sig!

En del av förklaringen till hittills utebliven befolkningsökning är säkert att många utanför Östra Göinge saknar insikt i hur fina förutsättningar som nu totalt sett finns för dem som är eller blir boende här. Exempel på nämnda goda basservice: ambulans/polis/brandkår, apotek, systembolag, gym, utvecklat föreningsliv och nu snart också ett kulturhus.

Ett område inom vilket det ju behöver jobbas är kommunikation/resemöjligheter. Skånetrafiken satsar och har uttalat att nästa steg - efter att man ju visat att man vill vara med och vara en motor i och med Pendeln mellan Broby och Kristianstad - med upp till fem avgångar per timme - blir att titta på sträckan Broby-Hässleholm. Denna känns än mer angelägen med tanke på de många arbetstillfällena i sydväst. Inom detta område styr ju inte kommunen själv utan här måste samarbetet i större forum fortsatt utvecklas.

"Broby andas framtid" - som en bekant på besök från storstan uttryckte det. Låt oss som bor här hjälpa den positiva utvecklingen genom att lyfta fram möjligheterna och genom att välkomna och ta hand om nya invånare. Attityder är jätteviktiga när människan gör sina val - så även när man bosätter sig, investerar, med mera.

Fortsatt medpositiva glasögon
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.