Annons
Nyheter

Även "part i målet" bör hålla sig till fakta

Nyheter • Publicerad 26 september 2003

Svar till: Lars Rooth," Skjutningarna håller sig inom bullernormerna".

Insändaren skriver att han är "part i målet". Men även om man är detta, bör man hålla sig till fakta och inte gå ut med felaktiga antydningar.

Annons

Den "anonyma skrivelsen" till miljö- och hälsoskyddsnämnden har inget samband med insändare signerad A&P.

Spekulationen om vilka som ligger bakom den "anonyma skrivelsen" och var vi bor, slutade med en "bom" för att använda ett uttryck inom skytte.

Skrivelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden riktar sig först och främst till den aktivitet som sker utanför skytteföreningens organiserade tider, samt den ökade bullernivån som orsakas av att man börjat använda kraftfullare vapen/ammunition.

Enligt insändaren får man uppfattningen att skjutning förekommer endast ett par gånger i veckan, vilket ej är korrekt. Exempel: Under vecka 28 - 30 sköts det samtliga dagar. För det mesta sköts det förmiddag + eftermiddag + kvällstid (skjutningar har förekommit fram till kl 22:30).

Insändaren skriver att skjutningarna håller sig inom bullernormerna och att det kan bli aktuellt att påvisa detta genom en opartisk bullermätning. Med största sannolikhet är beräkningen av bullernivån ofullständig och grundad på de normalt förekommande skjutvapnen. Insändaren skriver själv: "det är väldigt stor skillnad mellan olika typer av vapen". De kraftfullare vapnen/ammunition som börjat förekomma senaste tiden och som orsakar extremt hög bullernivå, kan omöjligt ingå i denna beräkning.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden påpekar också att det finns brister, när det gäller bullerdämpning kring skjutbanan.

När det gäller säkerheten så framställdes en fråga i skrivelsen: kan man anse att säkerheten är uppfylld, när en ensam skytt övningsskjuter på en skjutbana som saknar avspärrning? Några synpunkter framställdes aldrig.

Sammanfattningsvis ger insändaren ett intryck av att man intar en försvarsställning och att förenings- verksamheten äventyras. Istället borde man försöka finna en lösning på de problem som finns.

Ett förslag till lösning är att man helt förbjuder skjutandet med de kraftfulla vapen som orsakar extremt höga bullernivåer, så att gränsvärdena för bullernivån ej överstigs. Dessa har ej förekommit tidigare och utgör en liten andel utav den totala skjutverksamheten, men orsakar stor olägenhet.

Vidare borde skytteföreningen kunna fastställa bestämda fasta tider när skjutverksamhet är tillåten att utövas (både tävlingsskytte och träning), vilket andra föreningar klarar av och vilket är normalt förekommande för de flesta hobbyutövare.

Annons

Skjutning utanför dessa bestämda tider, ska ej vara tillåten. Kan man sen på sikt vidtaga åtgärder som dämpar bullernivån ytterligare, så är detta bara positivt.

Ovanstående förslag till lösning skulle leda till mindre olägenhet för omgivning och ej behöva medföra stora inskränkningar på skytteföreningens verksamhet.

Då kan också insändaren A&P och vi andra, njuta av naturen kring skjutbanan utan buller.

Fortfarande anonym

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons