Nyheter

Bara vissa sorters rök ska bekämpas?

Angående vinterns debatt om rökavgaser i Kristianstad. Det finns flera typer av utsläpp i vår kommun:
Nyheter • Publicerad 12 januari 2011

º Vi har ett värmeverk som spyr ut mängder av smutsig rök dygnet och året om. Våra sopor körs till Hässleholm och deras värmeverk.

ºFarligast är nog bilavgaser i kombination med asfaltdamm från dubbade däck. Det senare är cancerframkallande!

ºEtt fåtal vedeldade kaminer, som bara används vintertid vid helgaftnar, är en väldigt begränsad del av alla utsläpp, som vi kan bortse ifrån.

ºNågon påpekade, att under den varma årstiden har vi många som kolgrillar på sina tomter i villakvarter, då flera vistas utomhus.

ºLuftvärmepumpar som vetter mot gatan får ju en del bilgaser – kväveoxider och kolväten. De flesta utsläppen kommer från transporter. Att låta en bil stå på tomgång i närheten av en luftvärmepump i mer än fem minuter tyder på vad? Mycket CO2 och lite IQ?

De som bor mot G Hellströmsvägen, får ofta "dofter" från angränsande bondgårdar och slipper därmed os från små spisar. "De som känner os, kommer oftast från egen dos", heter det.

Tänk efter före
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.