Nyheter

Beslut grundat på felaktigheter

Den indiske statsmannen Nehru har sagt att "Fakta är fakta och kommer inte att försvinna bara för att du inte gillar dem". Detta är något som politikerna i byggnadsnämnden i Kristianstads kommun bör tänka på i eftermiddag när de sätter sig till bords för att bestämma om man vill gå vidare med planförslaget för Tommarp 1:3 i Ekestad.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Det har nu gått fem månader sedan man höll ett möte i Ekestad där politikerna lovade att beakta alla synpunkter som kom in och nämndens ordförande Börje Emilsson (c) sa att det är inte alls säkert att det blir någon plan. Samrådet är till för att pröva just den saken.

Nu är det upp till bevis. Fast det är inte utan att man misströstar när man läser beslutsunderlaget till dagens möte.

45 enskilda fastighetsägare och myndigheter har i det senaste samrådet haft synpunkter på planen. De allra flesta sådana synpunkter som i praktiken omöjliggör genomförandet. Nio organisationer och en privatperson har meddelat att de inte har några synpunkter.

Trots ett massivt och väl underbyggt motstånd föreslås politikerna att gå vidare med planen. Detta motiverat med en bluff och massor med felaktiga fakta. Skrivet av de som i sin myndighetsutövning ska vara opartiska men ändå tagit ställning som om det vore den egna ekonomin som står på spel. Man bemöter alla argument med en utredning gjord av en konsult på uppdrag av den som vill bygga eller med orden "Stadsbyggnadskontoret delar inte denna åsikt".

Ända sedan starten har flera privatpersoner, byns vägförening och ett antal myndigheter påpekat att vägen till och från planområdet är för liten och har för dålig standard för att klara den utökade trafiken. På denna väg färdas våra skolbarn, eftersom bussen inte vågar köra ner. Dessutom ett antal cyklister och mopedister tillsammans med i snitt 170 bilar, bussar och lastbilar varje dag.

En trafikmätning gjordes av C4 Teknik på uppdrag av vägföreningen i september 2005 och den citeras av både exploatörens konsult och stadsbyggnadskontoret i planförslaget. Men konsulten och tjänstemännen manipulerar. 170 fordon har blivit 135 och 25 lastbilar har blivit 9. En bluff som serveras som sanning till nämnden.

Dessutom påstås det i den av exploatören beställda utredningen att det redan finns 17 mötesplatser och att det "bara" krävs en allmän upprustning av dem. Anläggs 8 nya mötesplatser blir vägen säker för alla. Vad konsulten låter bli att berätta är att dessa "mötesplatser" i själva verket är privata parkeringsplatser och tomtmark.

Men genom att på detta sätt servera en osanning och en massa till intet förpliktigande förslag motiveras att en väg som för 15 år sedan var klassad som lämplig för 25 fordon/dygn kan svälja 230 fordon/dygn. Ingenstans i planen står vem som ska betala de 750 000 kronor som en upprustning beräknas kosta. Så här är det genom hela underlaget som ligger till grund för dagens beslut.

Åsikter har blivit till fakta och fakta som är besvärande ignoreras eller bemöts med en trafikanalys som bygger på felaktigheter och citat som är rena påhitt.

Roger Eriksson ordförande Ekestads samfällighetsförening
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.