Annons
Nyheter

Beslut om färdtjänst kan överklagas

Nyheter • Publicerad 8 september 2003

Svar till E H-J, den 6 september.

Bästa E H-J. Naturligtvis borde det framgå av damen som var hemma hos Er bekant att färdtjänst ej är en rättighet, utan biståndsbedöms utifrån Socialtjänstlagen. Denna bedömning utförs genom myndighetsutövning av kommunens delegat. En biståndshandläggare.

Annons

I din insändare framgår ej om Du själv var närvarande vid denne delegats hembesök. För självklart borde hon också omtala att hennes beslut i ärendet naturligtvis kan överklagas.

Kanske kan du och din bekant gemensamt bifoga era åsikter till länsrätten då – men glöm ej att det är din bekants ärende och han/hon som handhar ärendet.

Din egen synpunkt i insändaren är så klart relevant i situationen, men som biståndshandläggare tages mindre hänsyn till denna eftersom din bekant själv valt att bo i området och självklart har eget ansvar för uppkomna behov. Det är ej kommunen som ska ansvara för transport till/från buss, eller hur?

Kan din bekant använda buss så finns det inte något behov av färdtjänst utan snarare av en ny bostad.

Att få färdtjänst är alltså ej en rättighet, utan sker genom ansökan. Dessutom är kraven höga gällande kvarstående men i framtiden och du måste också ha ett behov av färdtjänst under minst ett halvår.

I mitt tycke ganska rimliga krav faktiskt, men naturligtvis berör det alltid en illa att ej kunna utföra gängse vanliga saker i vardagslivet. Att vara beroende av hjälp är inte trevligt.

Men din insändare tydliggör också den ofta otydliga kommunikation kommunens delegater på området gör. Det är ålagt i myndighetsutövning att vara tydlig och att den sökande ska förstå vilka rättigheter/skyldigheter han/hon har. Kristianstads kommun är dålig på detta sedan lång tid. Det märks ju också hos socialstyrelsens ålägganden mot kommunen i bland annat omsorgsbedömningar.

En human, individuell bedömning gagnar alla parter, men kommunikation är A och O!

A-K Johansson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons