Nyheter

Besparingar försämrar särskoleverksamheten

Nyheter • Publicerad 4 maj 2005

Kommentar till att kommunen ska spara in på skolpengen för särskolebarnen.

Som förälder till ett särskolebarn blir jag både ledsen och arg. Jag har i dag en elvaåring som går i träningskola på Prästavångsskolan, till hösten planerar jag att placera honom vid Färe.

Men om nu Färe:s skolpeng sänks så kanske det blir svårt för mig att placera honom i den skolan eftersom Färe kanske måste säga upp kompetent personal. Kommunen har svårt att erbjuda honom ett bättre alternativ eftersom det i dag inte finns något som kan ge honom en bättre miljö med jämnåriga.

I dag vistas han för mycket bland yngre barn vilket leder till att han inte utvecklas åt rätt håll. Det är inte roligt att se sin son på elva år sitta och leka med barn som är yngre än han. Barn med Down syndrom behöver utvecklas och umgås med andra barn i samma ålder. Personalen på Prästavångsskolan är underbara och gör sitt bästa men ibland räcker inte det.

Sen undrar jag om Bertil Ängquist tänker investera de pengar som han tar från Färe och placera dessa i kommunens särskoleverksamhet för att bygga ut den?

Eller ska dessa pengar gå till utsmyckningen i Broby centrum runt kommunalhuset?

Enligt kommunens uppgift så kostar en särskoleelev 136000:- i skolpeng oavsett om det är kommunal regi eller privat. En elev i träningskola kostar 234573:-.

Att man nu vill slå undan fötterna för Färes särskoleverksamhet bevisar att kommunen själv har misslyckats att skapa en fungerande särskola som är anpassade för våra barn med speciella behov. Är det girighet och avundsjuka som styr denna kommun?

Bertil Ängquists kommentar: Nu har vi med andra ord ett jämförelsematerial och vi kan se att våra särskoleelever kostar mindre än Färes. Menar Ängquist att de spenderar mindre än 136000 på kommunens särskoleelever.? Var tar då resten av dessa pengar vägen? Kommunen gnäller ju själva över att deras egen särskoleverksamhet kostar för mycket pengar. Varför kan man då inte vara tacksam över de privata intressen som ställer upp och avlastar budgeten?

Om besparingen nu drabbar våra barn på ett negativt sätt så kan man som förälder anmäla detta till Skolverket. Jag överväger starkt att göra en anmälan till skolverket eftersom jag anser att min sons utveckling drabbas på ett negativ sätt.

Elisabeth

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.