GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Billigare tandvård– nu!

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2005

Under de senare åren har välfärden i Sverige drabbats av den ena katastrofala EU-anpassningen, privatiseringen, och avregleringen efter den andra. På allt fler områden kan vi tydligt se resultaten av denna nyliberala politik.

På den avreglerade elmarknaden har priserna skenat och underhållet eftersatts för att blidka de privata bolagens rekordvinster, vilket fått katastrofala följder under vårstormarna. Än värre drabbas många människor av den tandvårdsreform med fri etableringsrätt för privata bolag och fri prissättning som infördes den 1 januari 1999.

Vänsterpartiet var emot reformen då man insåg att fler privata bolag i kombination med fri prissättning i praktiken inte skulle i nebära något annat än skenande priser, växande vinster åt vårdbolagen, och en långsiktigt drastiskt försämrad tandhälsa för svenska folket. För så illa fungerar i regel marknadslösningar under kapitalismen – istället för priskonkurrens blir det privata monopol och karteller.

Fakta talar nu sitt tydliga språk. Redan under reformens första år ökade priserna med 14 procent, och redan då borde det ha stått klart för regeringen att resultatet var oacceptabelt.

Priserna har sedan kommit att öka betydligt mer än andra priser.

För flera behandlingar har priserna idag mer än fördubblats sedan reformen, och till följd av de skenande priserna kan allt fler människor inte längre besöka tandläkare, eller dröjer med det till besvären blivit akuta och därmed än dyrare att åtgärda.

Men katastrofala avregleringar har sällan bara förlorare. Det brukar också finnas vinnare, och dessa är ofta starka påtryckargrupper, särintressen, som tjänar storkovan på vår bekostnad.

Liksom fallet är inom vården finns det nämligen privata bolag som lobbade hårt för en avreglering.

Som alltid tycks vara fallet drabbades folktandvården hårt av den explosionsartade utvecklingen av privata alternativ.

Dels inriktade sig privattandläkarna mot lönsamma patienter och behandlingar och vägrade att behandla mindre lönsamma patienter, såsom 65-åringar med maxtaxa, vilka därmed folktandvården fick ta hand om.

Detsamma gällde den dyra jourverksamheten. Folktandvården dränerades härmed på resurser, tvingades öka priserna och genomföra neddragningar vilket i sin tur skapade de enorma köer som idag finns i exempelvis Malmö. Svårigheterna att få tider hos folktandvården leder i sin tur till att man tvingas till den dyrare privattandvården och så vidare i en ond spiral.

Folktandvårdens lägre priser fortsätter emellertid att vara en nagel i ögat på privatbolagen och därför använder dessa alla möjliga juridiska knep och EU-regler för att pricka folktandvården som ett konkurrenshinder.

Norrlandslandsting anmäldes förra året för "prisdumpning", alltså för att de tänkt mer på folkets tandhälsa än på att låta privatbolagen profitera.

Tandvården har åter blivit en klassfråga.

Detta är helt ohållbart.

Varför kan inte alla avreglerings- och privatiseringsivrare svälja stoltheten och ta intryck av fakta – att tandvårdspriserna skenat till följd av deras reformer?

Ung Vänster kräver att tandvården ska in under den ordinarie sjukförsäkringen, och därmed inte kosta mer än ett vanligt sjukhusbesök.

Vägen dit går genom drastiskt sänkta priser på folktandvården och pristak för den privata tandvården.

Göran Persson, när du var i Malmö på arbetarrörelsens högtisdag 1:a maj talade du om att göra tandvården billigare.

Vi har väntat länge nog – visa att du sätter vår tandhälsa före vårdbolagens vinster.

Richard Ströberg

Ung Vänster

Skånes välfärdsutskott

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer