Nyheter

Brist på sunt förnuft i sd

Björn Söder (sd) hävdar att det som skiljer sverigedemokraterna från kristdemokraterna är det sunda förnuftet (12/3). Jag kan bara hålla med och ytterligare tillägga att det är mycket mer än så som skiljer åt.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2008
Jimmie Åkesson, sd-partiledare, kikar fram i partisymbolen. ARKIV: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Jimmie Åkesson, sd-partiledare, kikar fram i partisymbolen. ARKIV: FREDRIK PERSSON/SCANPIXFoto: 

Regeringen förbereder en proposition vars innehåll innebär att asylsökande med utvisningsbeslut ska kunna söka arbets- och uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige (Ds 2007:27). Villkoret för uppehållstillstånd kommer då bland annat att vara en fast, varaktig anställning. Det är en lagändring som vi kristdemokrater välkomnar eftersom den är just logisk och förnuftig.

Det sunda förnuftet säger att lyckad integration ska lyftas fram och premieras. Att en person som lärt sig svenska flytande och som är engagerad i samhället, och som arbetar och gör rätt för sig ska kunna söka arbets- och uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige är tämligen självklart. Att staten, i det läget, ska bekosta en dyr avvisning strider helt och hållet mot det sunda förnuftet.

Ett sådant förfarande har bara förlorare; de enskilda flyktingarna som ambitiöst försökt integrera sig i samhället, arbetsgivarna som blir av med kompetent arbetskraft, engagerade medborgare som förlorar vänner och kommunerna som förlorar goda samhällsmedborgare. Till dess att en lagändring kommit till stånd är därför en frysning av avvisningarna av asylsökande med fast och varaktig anställning det enda förnuftiga.

Jag kan förstå att Söder har svårt att förstå ett sådant resonemang. När Sveriges television för en tid sedan gjorde en inventering av aktiva sverigedemokraters arbetssituation så kunde man konstatera att en bedövande stor majoritet levde på bidrag eller hade någon form av kriminell bakgrund. Skillnaden mellan övriga partiers företrädare var slående. För oss kristdemokrater är det både humant och självklart att människor som har visat att de vill arbeta, vill bidra till det svenska samhällets uppbyggnad och gör allt de kan för att undvika bidragsfällan - skall få stanna.

Även om inte Söder tycker att människor från andra länder har någonting att göra här i Sverige, så kanske han kan förstå att om hans partiföreträdare skall kunna fortsätta att leva på bidrag i samma utsträckning så måste någon annan vara villig att utföra alla de där arbetena som sverigedemokraternas företrädare anser att de inte behöver befatta sig med - till exempel på däckfirman, på industrigolvet, på vårdboendet, i taxibranschen.

Ovärderliga arbetsinsatser som i hög utsträckning utförs av kvalificerad arbetskraft från andra länder - som vill bidra med arbete, kompetens och skatteintäkter till det svenska samhället. Någon måste ju försörja alla bidragsberoende sverigedemokrater.

Men jag begär inte att sd:s företrädare skall förstå ett sådant resonemang. Då måste man ju använda det sunda förnuftet!

Eva Johnsson (kd)

riksdagsledamot

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.