Nyheter

Bygg en klimatmotorväg

Många lokala politiker ropar efter en ny E22:a till Malmö, men ingen vill säga hur vi skall lösa drivmedelsproblemen för den växande trafik som man hoppas på.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2008
E 22 leder också norrut och österut. ARKIV: TOMMY SVENSSON
E 22 leder också norrut och österut. ARKIV: TOMMY SVENSSONFoto: 

Vi måste inse att tillgången på fossila drivmedel kommer att minska i takt med utvecklingen i många u-länder, vilket också innebär ökade drivmedelskostnader. Vägverket motiverar sin senareläggning av utbyggnader med ökade drivmedelskostnader. Det går åt mycket energi för att flytta stora jordvolymer. Dessutom kommer åkermarken att behövas för energiproduktion.

Givetvis skall vi ha en fyrfilig korsningsfri väg mellan Malmö och Kalmar, men måste vi ta tusentals hektar mark i anspråk för en motorväg? Det känns ibland lite egendomligt att åka ensam med en liten bil på ett 100 meter brett kalhygge, där man inte på något sätt tillvaratar den energi som kommer från solen.

På 1990-talet motionerade några framåtseende centerpartister om en biogasanläggning i Karpalund. Anläggningen som byggdes har rönt ett mycket stort intresse och många bussar och bilar drivs med biogas. Biogasen är det i särklass miljö- och klimatvänligaste drivmedlet, som dessutom ger ett mycket bra gödselmedel till jordbruket.

Vid E22:ans sträckning längs Östersjön finns det stora volymer gödsel och andra näringsämnen som borde användas som energi till våra transporter. Längs vägrenar, kraftledningsgator, rekreationsområde, åar och sjöar finns också mycket näringsämne, som nu bara övergöder våra vattendrag och Östersjön. Med EU:s utvecklingspengar borde man kunna bygga 10-12 biogasanläggningar längs E22:an.

För Östersjöns skull borde den fyrfiliga vägen mellan Malmö och Kalmar bli "klimatmotorvägen", där man minimerar energianvändningen och koldioxidutsläppen vid byggandet samt stimulerar bilisterna att köra med biogas eller annan bioenergi.

S Olsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.