Annons
Nyheter

Bygg fler vindkraftverk för miljöns skull

Nyheter • Publicerad 23 september 2003

Utsläppen av växthusgas inom EU ökade med en procent år 2002.

I kolindustriområdet i Polen föds barnen till exempel utan ben och händer eller med andra genetiska sjukdomar orsakade av permanenta långvariga föroreningar och avgaser i luften.

Annons

Polska regeringen är kortsiktig och bryr sig inte om folket, endast om egen vinst.

Katastrofen i Tjernobylreaktorn för 15 år sedan orsakar fortfarande sjukdomar i grannländerna, framför allt körtelrelaterade sjukdomar. Framtida elproduktion måste ske på ett miljövänligt och långsiktigt sätt.

Om man skulle välja mellan växthusökande kol, farliga reaktorer och vindkraft...

Att svenska regeringen vill satsa på vindkraft vittnar bara om att de verkligen bryr sig om människors hälsa och vill stoppa växthuseffekten som är en fara för hela mänskligheten.

Jag vill gärna betala en jätteskatt för att främja el-vindkraftproduktion.

Vidare vill jag gärna betala skatt för alla andra storskaliga omväxlingar som kan stoppa växthuseffekten som till exempel solenergiproduktion, användning av vattenenergi, global ändring av bilar och flygplan så att de inte släpper ut cancer- och allergiframkallande avgaser som luktar illa.

Är vindkraftverk vackra? Jag själv tycker att de är himmelskt vackra, men man kan väl tänka sig designa mindre modeller som ser något annorlunda ut?

Vindkraft är inget annat än moderniserade väderkvarnar, som har funnits i Sverige och Europa minst från medeltiden, men fortfarande finns många Don Quijote som vill kämpa mot dem.

Kanske finns det för lite information i media om hur nyttiga de är, och att de kan bli avgörande för jordens framtid.

Jag själv gick in på www.svensk-vindkraft.org för att få veta mer om vindkraft och tycker att det vore intressant om det fanns mer info i media.

Annons

Min stora önskan är att regeringen i mitt hemland Polen åtminstone underlättade formella åtgärder för att starta elvindkraftproduktion.

Sancho Pansa

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons