Nyheter

Bygg inte bort idyllen i Åhus

Nyheter • Publicerad 18 maj 2007

Efter att ha bott 20 år i Köpenhamn, 28 år i Stockholm och 19 år i Uppsala bosatte jag mig 1995 i idyllen Åhus.

Visserligen undrar man hur man kan placera fyra bensinstationer nära varandra och centrum, trots att Åhus är ett vattenskyddat område.

När jag besökte Åhus första gången såg jag stationshuset och en järnvägsvagn på spåret, och fick veta att man kunde åka tåg direkt till Helsingborg.

Idyllen består av den gamla delen runt kyrkan och det som saknades var en simhall och en stor samlingssal för olika aktiviteter.

I stället byggde man om Gärdskan, flyttade in turistbyrån så att turister inte ser den, gjorde en innergård med en ful staty och placerade biblioteket på nedervåningen.

Genom att låta Vin & Sprit bygga en stor tappningsanläggning på Vattentornsområdet i stället för en placering längs järnvägen mellan Horna och Rinkaby, måste man nu skapa en ny väg till hamnen.

För att det skall vara möjligt har man stängt av Infartsvägen och därmed stängt inne många villor, bland annat 22 radhus ett stenkast från Ica. Dessutom har en ful bro över en viadukt byggts.

Nu var det tänkt att Percys skulle bygga ett stort möbelvaruhus i centrum.

För några år sedan ville ett danskt bolag bygga ett välbehövligt lågprisvaruhus, men kravet för bygglov var att bolaget skulle betala vägen till och från butiken som skulle placeras vid rondellen på Vattentornsområdet.

Detta skulle ha skapat många arbetsplatser och gynna invånarna i Åhus.

Nu gick vi miste om billig mat och det finns redan affärer förutom Percys som säljer möbler i Åhus.

Satsa i stället på att bygga snygga restauranger på Skeppsbron i stället för dessa provisoriska bodar.

Vibeke

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.