Nyheter

Dags att stoppa gasledningen

Nyheter • Publicerad 27 februari 2008

ººNord Stream har fått bakläxa av regeringen på sin ansökan om att bygga gasledningen i Östersjön. Miljöminister Andreas Carlgren (c) anser att ansökan är "nonchalant". Det speciella med denna gasledning är att den inte ska försörja oss med gas utan bara ta våra vatten i anspråk. Vårt enda intresse skulle vara att stötta andra EU-länder. Någon utredning om en landbaserad ledning finns inte.

Nord Stream kontrolleras av Gazprom. Sakkunskapen säger att det är Kreml, det vill säga Vladmir Putin. Denne man har utvecklats till en gammaldags potentat av en typ vi sett tidigare i Ryssland. Länge sågs EU som en "trevlig" affärspartner av Ryssland. Något annat än USA. Men i dag är inte tongångarna desamma.

Det går att avböja gasledningen genom att hävda folkrättsliga aspekter. Varför regeringen inte gör det är konstigt. Kan det bero på elaka rykten som säger att får inte Ryssland som det vill kommer de att göra livet surt för svenska företag? Ryssarna kallar själva gasledningsprojektet "strategiskt objekt".

Det är med fossila bränsle Ryssland åter har byggt upp sig till en stormakt. Det är här någonstans det har blivit mindre viktigt med EU. Massor av pengar pytsas in i militärmakten. Putin påstår att det är för att "omvärlden rustar"! Men att Ryssland rustar märks till exempel på andra Tjetjenien-kriget. Ryssland vill inte heller ha ett fritt Kosovo som prejudikat.

Ryssland har dock under 10 procent av oljan och cirka 30 procent av gasfyndigheterna, men använder det skickligt. Tyskland får 40 procent av sin gas från Ryssland. Men det är de forna östländerna som "sitter fast" i ett beroende. Ibland hotar Kreml med att vända sig österut med sin gas och olja men det har aldrig varit mer än ett hot. Och det är hot som är nyckelordet.

Robert Larsson som jobbar på Totalförsvarets forskningsinstitut har räknat ut att Ryssland hotat med leveransavbrott cirka 60 gånger till OSS-området (gamla Sovjetunionen) sedan 1991. Rörledningarna är viktiga ekonomiskt och politiskt. Vi minns hur Kreml misslyckades ta över rörledningar i Ukraina men lyckades i Vitryssland till en del. Men Ukraina har makt. Det är genom Ukraina 80 procent av Europas gasimport går i dag. Vad säger oss detta? Jo att Nord Stream försöker komma undan Ukrainas makt genom nya ledningar.

Polen misstänker att Östersjöledningen blir ett sätt att pressa dem. Krister Wahlbäck, före detta ambassadör, påpekar att "behovet att skydda ledningen" kan bli anledning att företa marina expeditioner i området. Mycket riktigt vill ju Ryssland ha en "flotte" med bevakningspersonal i Östersjön. Om man tänker på naturen, vad som händer när botten rivs upp, och väger in övrigt borde svaret vara ett nej till gasledningen under våra vatten.

Annika Ydrefelt

Tollarp

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.