Nyheter

Därför byter jag från m till kbf

Jag har lämnat moderaterna i Kristianstad. Detta var ett av de svåraste beslut jag har haft att fatta under hela mitt liv. Beslutet växte fram under 2007 och i samråd med nuvarande gruppledare och vice gruppledare.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2008

Jag tycker att politik bör handla om visioner, ideologi, debatter och en övertygelse om att det går att bygga ett bättre samhälle. Smutskastning mellan olika ideologier och partier hör tyvärr till en accepterad vardag inom politiken. Men, när smutskastning förekommer inom en grupp som är satt att samarbeta är det enligt min mening fullkomligt oacceptabelt. När man pratar bakom ryggen på partikamrater och sprider rykten man inte vågar stå för, öga mot öga, då är det mycket allvarligt. Sveket mot väljarna blir mycket påtagligt.

Under drygt ett års tid har jag stillatigande accepterat att en liten klick inom Kristianstadsmoderaterna smutskastat andra moderater och mig, mer eller mindre öppet. Till sist blev måttet rågat.

Jag förstod inte att jag kunde uppfattas som ett hot genom att vara engagerad, aktiv och villig att arbeta för den moderata ideologin. Jag förstod inte att passivitet och ovilja att delta i arbetet var egenskaper som skulle uppmuntras och ligga till grund för nomineringar.

Moderaterna i Kristianstad har som grupp, kollektivt, berättat för mig att mina erfarenheter och visioner inte uppskattas av dem och att jag inte är välkommen i gruppen. Jag har dragit konsekvenserna av detta. Det är egentligen inte jag som fattat detta beslut, det är den moderata gruppen.

Jag hade ingen högre önskan än att få arbeta med med visionen "Kristianstad kan bättre".

När du blir hånad för att du yttrar dig i fullmäktige och du blir uppmanad av gruppledaren att vara mindre aktiv med att skriva debattartiklar, inser du att något är mycket, mycket fel. Jag tappade helt enkelt lusten för politik.

Jag har fått ett erbjudande att aktivt arbeta med det kommande partiprogrammet för kristianstadsbygdens framtid. Jag har också blivit uppmanad att på nytt börja skriva debattartiklar av styrelsen i detta parti. Efter moget övervägande och med en känsla av att den politiska lusten kan återvända har jag accepterat erbjudandet och löst medlemsavgift i detta lokala parti. På riksplanet är jag fortfarande moderat och kommer säkert att så förbli, resten av mitt liv.

För att undvika spekulationer vill jag klart poängtera att kristianstadsbygdens framtid inte utlovat några poster eller andra förmåner än att åter få börja arbeta politiskt.

Avslutningsvis vill jag tacka alla moderata medlemmar och väljare för ert stöd i såväl provval, valrörelse som under de senaste veckorna efter mitt beslut att lämna moderaterna i Kristianstad. Alla uppmuntrade mejl och telefonsamtal har gjort mig mycket glad och jag hoppas att jag kan göra ett gott arbetet för den samlade borgerligheten, i min nya roll.

Göran Dandelo (kbf)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.