Nyheter

De fördomsfulla ett utdöende släkte

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2004

Svar på Gösta Roséns insändare i Kristianstadbladet den 30/7.

Jag antar att du när du skrev din insändare insåg att du under inga omständigheter skulle få stå oemotsagd.

Innan vi fortsätter vill vi lära dig, Gösta Rosén, ett nytt begrepp som kommer att användas i detta svar och det är HBT. HBT står för Homo-Bi-Trans, för så betecknas numera den stora grupp människor som du ondgör dig över i din insändare. Homosexuella är största delen av dessa sen bisexuella och därefter människor som benämns transpersoner. Vi tycker det är viktigt att alla med en sexualitet utöver den heteronorma ska finnas med i diskussionen.

För det andra förstår vi inte överskriften på din insändare, som över huvud taget inte har något med din för övrigt fördomsfulla insändare att göra. Kyrkan och politikerna har tidigare svikit HBT-personer men allt eftersom kunskapen om ämnet har ökat har de mer och mer insett att man inte får eller kan blunda för en så stor del av Sveriges och jordens befolkning utan att man i mänsklighetens namn måste tillvarata alla medmänniskors intressen.

När du talar om sekter och nygnosism ser vi det som att du åter är ute på djupt vatten eftersom det handlar om en ökad kunskap om något.(märk ordet gnosis=djupare kunskap). Ordet sekt däremot är den grupp som du med all sannolikhet representerar, en mindre grupp människor ofta med stor brist på förmågan att se till helheten och som dessutom ofta tolkar det du kallar Skriften bokstavligen. Skriften som du lutar dig mot har inte någon möjlighet att följa den utveckling som sker i världen runt densamma. Även du måste erkänna att det är en total omöjlighet att leva strikt efter den i den värld vi lever i.

Vi kan peka ut en mängd ställen där även du skulle inse att det skett förändringar som ingen skrift i världen kan förändra. Fundamentalister letar gärna upp de ställen som de kan tolka efter sitt eget tycke utan att se en annan betydelse som kan finnas i samma citat. Vi återfaller här till det evigt ältade citatet om homosexualitet som står i 3 Mos:18:22, 20:13 "Du skall icke ligga hos en man som du ligger hos en kvinna; det är en styggelse" Dödsstraff anmodas i detta fall som i många andra i denna bok. 3 Mos. 24:21 "Den som slår ihjäl en människa skall dödas". Om någon uttalar förbannelser över sin fader och sin moder skall han straffas med döden. Om någon begår äktenskapsbrott skall denne straffas med döden och så vidare. Ingen fara för överbefolkning i världen om bibeln fått vara riktmärke i juridiska frågor. Betänk sen om alla kvinnor när de har sin menstruation skulle offra två duvor till herren, vilket också står, då skulle det ta hus i helsike hos världens djurrättsaktivister. Skulle du gå i täten där och plädera "rädda duvorna, rädda duvorna!"

Att du tycker synd om HBT-personer är ett bevis för din totala okunskap och därmed din fördomsfullhet. Fördomar bygger i de flesta fall på en stor okunskap. Det är även ruggigt hur du försöker släta över din fördomsfullhet med att säga att "Envar av oss bör älska de homosexuella, älska dem som fullgoda människor men aldrig deras sätt att handskas med kärleken". Tala om trångsynthet!

Det är väl ändå fullständigt ointressant vilka fysiska uttryck kärleken tar så länge parterna är överens och det handlar om kärlek. Vad som sker bakom lyckta sovrumsdörrar angår bara dem som är där inne och ingen annan.

Det är nästan så att vi tycker synd om dig som måste leva med ett sådant hat inom dig mot cirka 10 procent av jordens befolkning det vill säga cirka 600 miljoner människor. Så stor är nämligen den grupp människor du förfasar dig över. Ser du inte hur oerhört liten du är i sammanhanget!

Det som du kallar för ett spektakel, nämligen Pridefestivalen, är den gigantiska karneval som går av stapeln i Stockholm en gång om året där HBT-personer får möjlighet att samlas i glädjeyra och visa att de/vi finns. Att över huvudtaget reta upp sig på detta är tragiskt och bara ytterligare ett uttalande som visar på hur små människor kan vara

Med tanke på de politiker du åberopar (Rimmerfors avliden1980 ) är du till åren kommen. Att i din fördomsfullhet och totala brist på medmänsklighet och kunskap om ämnet fullständigt luta dig mot en bok som skrevs för tusentals år sedan visar att du, Gösta, ingår i ett utdöende släkte och att fördomsfria människor och människor som känner kärlek och empati för sina medmänniskor kommer att bli allt fler allt eftersom de inskränkta religionsryttarna försvinner. Därmed finns kanske också en möjlighet för kyrkan att återhämta sig då människor flytt densamma just mycket på grund av dess brist på en vidgad människosyn. Att just kyrkan (frikyrkorna är lite efter här men deras tid kommer) nu sakteliga bjuder in HBT-personer i församlingen kommer nog i stället att resultera i att många nya medlemmar kommer att dyka upp i de tomma bänkrader som möter en då man inträder i Herrens boning. Skulle faktiskt även vara intressant att höra hur du ojar dig över de homosexuella präster vi har i detta avlånga land! Eller till och med kvinnliga präster!

Om du sen lämnar folkpartiet skulle nog knappast märkas då tusentals nya röster tillkommer just tack vare folkpartiets "ja" till homovigslar.

Slå du dig ihop med de "gamla frisinnade" och kämpa din tröstlösa kamp. Hur många blir ni? Vad ska ni kalla er? Frisinnade Homoäcklarpartiet?

Märk att frisinne även har den betydelsen "fri från fördomar" vilket ju inte alls stämmer med din inställning.

Måtte kärlek till din nästa bli det som kommer att segra i vår värld. En kärlek fri från fördomar och utan restriktioner beroende på kön, läggning eller härkomst. En kärlek som besegrar ondska och inskränkthet. Endast med en öppen människosyn, empati och medmänsklighet kan världen bli en bättre plats att leva i för alla.

Maria Eriksson

ordförande

RFSL Kristianstad

(Riksförbundet för sexuellt likaberättigande)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.