Nyheter

De rika blir nu ännu rikare med alliansens politik

Nyheter • Publicerad 8 maj 2007

Den 25 april skriver fyra politiker från alliansens fyra partier ett svar till signaturen "SIB pensionär 78 år på Kulltorp" den 14 april. Eftersom sistnämnda person inte har kommenterat politikernas inlägg så tar jag mig friheten att göra det.

Regeringen räknar med att den höjda reavinstskatten kommer att kompenseras av en motsvarande ökning av villapriserna. Man räknar med att villapriserna av det skälet ökar med upp till 20 procent.

Det vore en fullständig katastrof med en 20-procentig inflation ovanpå den redan kraftiga överhettning på bostadsmarknaden som funnits de senaste åren.

Mer än 40 procent av fastigheterna i Sverige har ett taxeringsvärde som understiger 450 000. Det är svårt att hitta hus ute på landsbygden som har så höga taxeringsvärden.

Ägarna av dessa fastigheter tjänar inte ett enda öre på ändringen i fastighetsskatten men drabbas fullt ut av höjningen av reavinstskatten.

Däremot kan exempelvis mångmiljardären Fredrik Lundberg glädja sig åt en minskad skatt från 126 000 till 4 500. Han köpte en nyrenoverad lyxvilla i Djursholm men brydde sig inte om att få nycklarna till huset. Dagen efter kom en stor grävmaskin och rev alltihop och på platsen byggde han sedan en villa för 50 miljoner. Denna har ett taxeringsvärde på 12,6 miljoner.

Vinsten på drygt 120 000 per år som han nu gör kan han lägga till den förmögenhet på många miljarder som han redan har.

Av de skattesänkningar som den sittande regeringen hittills genomfört har 47 procent hamnat i fickorna på de tio procenten rikaste i Sverige.

Vad tycker folkpartiet att det finns för liberala ideal i detta? Vad tycker kd att det finns för gudomligt i den sortens politik? Och var hittar centern rättvisan i att så kraftigt missgynna lågavlönade ute på landsbygden?

Vad moderaterna tycker bryr jag mig inte om för de har ju aldrig haft en siffra rätt.

Ändringarna i fastighetsskatten och reavinstskatten är två helt olika reformer som drabbar olika grupper helt olika, precis som regeringens alla andra förslag.

De som tjänar mest får den största skattesänkningen men berörs inte av höjda avgifter till a-kassan eftersom mycket få är med i någon a-kassa.

De lägst avlönade får däremot en mycket liten del av skattesänkningen men drabbas fullt ut av höjningen av avgiften till a-kassan. Vari ligger rättvisan i detta?

Regeringens politik innebär en gigantisk överföring av resurser från fattiga till rika. Är man dessutom över 65 år gammal får man inte en enda krona i skattesänkning men får betala alla höjningar till sista öret.

Detta gäller reavinstskatten, den aviserade skatten på bilförsäkringen på cirka 1 500 kronor per år och för bilberoende folk ute på landsbygden den av Anders Borg aviserade höjningen av bensinskatten.

Det är ju inte rikemännen i Djursholm och på Lidingö som är de flitigaste besökarna på våra museer utan mest lågavlönade och normalavlönade människor. Helt följdriktigt så var en av regeringens allra första åtgärder att slopa den gratis entrén till våra museer.

Det är ju ingen konst för politiker som är försörjda av skattemedel att lägga pålagor på vanliga arbetare.

Jan Knutsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.