Annons
Nyheter

Den slutgiltiga lösningen

Nyheter • Publicerad 6 januari 2009

Replik till Birgitta Janai (2/1). Om man föreställer sig att Iran eller något annat land än just Israel eller USA hade gjort sig skyldiga till det som den israeliska militären gör i Gaza nu, så hade det orsakat ett globalt fördömande inte minst från Israel och USA. Krav och resolutioner hade krävts i FN och militär intervention hade förberetts för att "rädda de oskyldiga".

Men nu, endast tystnad, även från den kommande presidenten Barack "Change" Obama.

Annons

I det fasansfullt empatilösa inlägget från Janai anar man vad den åsyftade slutgiltiga lösningen kan innebära för de otacksamma palestinier som inte nöjer sig med att "bygga sitt land. Ett underbart land vid Medelhavets underbara strand".

Kanske det beror på orättvisor som vuxit sig så ofantligt stora att desperationen inte kan tyglas.

I stället för att ge sig i kast med dessa väldokumenterade orättvisor, och därmed minska desperationen och våldsamheterna, så svarar israelerna med sina ultramoderna vapen som trots sin precision lyckas med konststycket att döda hundratals och skada tusentals på några få dagar. Dessa offer är till 90 procent män, kvinnor och barn som inte har ett dugg att göra med Hamas eller deras ynkliga raketer.

Under 2007 så dödades 25 palestinier för varje israel. Proportionalitetens idioti?

"Hamas tar inte orderav någon annan än sin Gud", skriver Janai. Låt mig påminna om ett berömt uttalande av den förra israeliska premiärministern Golda Meir: "Detta land existerar som en uppfyllelse av ett löfte givet av Gud själv. Det skulle vara rent löjligt att be det motivera sin legitimitet".

Orättvisor är som sagt ett säkert sätt att skapa konflikt, men ovanstående citat visar på en mer djupliggande orsak. Dessa blodtörstiga religioner har ockuperat andlighet och humanitet och i den gammaltestamentliga gudens namn slipper man visa empati, man behöver inte visa någon bamhärtighet eller ta ansvar för konsekvenserna av sina handlingar.

Därför kan man rycka på axlarna när man konfronteras med hemska bilder av döda och lemlästade barn. Men det ingår väl bara i lösningen: "Hamas ska pressas så det inte har något val ..."

Anders Bojs
Anders
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons