Nyheter

Den viktiga hyresrätten

I snitt flyttar varje person tolv gånger under sin livstid. Vi flyttar mest mellan 20 och 30 år och allt mindre ju äldre vi blir.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2008

Att vi flyttar är viktigt för en sund och välfungerande arbetsmarknad. Det måste gå smidigt att flytta dit jobben finns. Då krävs det flexibilitet - att det är så lätt som möjligt att byta ort eller län. Personer som äger sin bostad är mindre rörliga än människor som hyr sin bostad. Vi flyttar dit jobben finns och det gäller i högre grad folk som hyr sin bostad jämfört med dem som äger sin bostad.

I dag vill man från politiskt håll att fler ska äga sin bostad. Man styr detta via exempelvis skattelättnader och avdragsmöjligheter. Ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter i centrala delar av storstäder gör det allt svårare att få tag i en hyresrätt. Detta - i kombination med att det byggs få nya hyresrätter - gör att vi får allt färre hyresrätter.

En ökad andel hushåll som äger sitt boende medför en ökad andel arbetskraft som är mindre benägen att flytta dit jobben finns. Dessutom kommer det att medföra att det blir ännu svårare för unga att få en egen bostad och att man bor hemma hos föräldrarna längre. Att tvingas skjuta upp det egna boendet kan på sikt få demografiska effekter i form av minskat barnafödande.

Därför är hyresrätten en viktig ingrediens för en stark och flexibel arbetsmarknad. Hyresrätten har kort uppsägningstid och innebär aldrig någon kapitalinsats - argument som är viktiga för lättrörlig arbetskraft.

En mindre andel hyresrätter kommer att medföra en mindre rörlig arbetsmarknad. Därför är det viktigt att snabbt hitta hållbara lösningar för hur vi utvecklar hyresrätten till ett modernt och ändamålsenligt boende. Till att börja med måste den ges lika villkor som det egna boendet.

Rigmor Wilderoth

ordförande, Hyresgästföreningen Region norra Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.