Nyheter

Det är domstolarna som dömer

Nyheter • Publicerad 2 april 2009

Svar till "F-son" (30/3).Det är konstigt att en artikel i tidningen kan åstadkomma så två olika reaktioner hos folk. Du skriver att du reagerade "med fruktan" när du läste om polismannen som fick sparken från sitt jobb efter att ha blivit dömd för misshandel av två misstänkta biltjuvar.

Själv reagerade jag med stor tillfredsställelse. För tio år sedan blev jag misshandlad av två poliser utanför Kristianstad. De stoppade mig för att jag kört – min egen – bil utan körkort och de kände igen mig sen tidigare eftersom jag hade missbruksproblem sedan tidigare.

Jag blev bojad med handbojor bakom ryggen. Sedan tvingade de ner mig på mage på den blöta asfalten. Därefter drog de sina batonger och började slå mig över hela kroppen. De slutade tillfälligt när familjen som bodde i huset intill kom ut för att se vem det var som skrek.

Då slängde de in mig i bilen, de ville uppenbarligen inte ha oberoende vittnen. Men misshandeln fortsatte på polishuset i Kristianstad.

Jag gjorde aldrig någon anmälan mot dessa poliser. Det var mitt ord mot två polisers. Enligt min erfarenhet far poliser ofta med osanning för att skydda varandra, det är något slags hederskodex för att skydda kollegor.

"F-son" skriver i sitt inlägg att den dömde och avskedade polismannen är oskyldig. Den slutsatsen drar du enbart därför att du "litar på polismannen". Ja, men vad bra. Då kan vi lägga ner alla domstolar i landet. Vi kan avskeda alla åklagare, nämndemän och domare. Hädanefter ringer vi bara dig och frågor om folk är skyldiga eller ej!

Själv undrar jag om den dömde polismannen möjligtvis är en av de två som misshandlade mig? Det händer alldeles för ofta att poliser som begått brott får lindrigare straff därför att de riskerar avsked från sitt jobb. Det är väl självklart att de ska avskedas säger jag.

Endast då kan allmänheten få lite förtroende för polisen.

Vi vill inte ha poliser som tar lagen i sina egna händer. Att straffa tjuvar och banditer är ett jobb för domstolen, inte för självutnämnda "Dirty Harrys"!

Björn Sjöberg, f d knarkarjävel
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.