Nyheter

Det blir inte fler tågstopp i Vinslöv

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
Öresundståg. ARKIV: BOSSE NILSSON
Öresundståg. ARKIV: BOSSE NILSSONFoto: 

ººSvar till "Obegripligt indragsningsbeslut" (8/5).

Banan mellan Hässleholm och Kristianstad är enkelspårig med att antal mötesplatser däremellan där tågen kan mötas. Tågen måste mötas någonstans och nu möts de vid Önnestad. Det hade inte spelat någon roll om det tågmötet ägt rum i Attarp, Vinslöv eller Karpalund för det hade ändå inte förändrat förutsättningarna som ligger bakom att Öresundstågen inte gör uppehåll vid Vinslöv.

Kristianstad C är en så kallad säckstation där tågen måste byta körriktning för att komma till/från Karlskrona. Kristianstad C är dessutom en station där vi kopplar av och till tågsätt för att klara dimensioneringen i Skåne. Det är samma manöver som i dag sker frekvent vid Malmö C och som vi gjort i snart åtta år. Vi behöver cirka 10 minuter för att klara av detta, det vill säga byte av körrikting samt av- och tillkoppling.

Framkomligheten på Blekinge kustbana, som också är en enkelspårig bana med mötesstationer, som dessutom har långt mellan mötesstationerna, är begränsad och kapaciteten på Södra stambanan och över Öresundsbron är begränsad och där körs alla tåg i förplanerade tåglägeskanaler.

För att få hela detta system att hänga samma och fungera, med 10 minuters vändtid vid Kristianstad C, så måste vi korta ned restiden fem minuter mellan Malmö och Kristianstad. Detta åstadkoms genom att vi kunde snabba upp körtiden med tre minuter när vi enbart körde med Öresundståg – tidigare hade vi en blandning med först Kustpilen och sedan SJ-tåg (lok & vagnar) – och de övriga två minuterna fick vi lösa genom att då slopa uppehållet vid Vinslöv, en åtgärd som vi var tvungna till och då fick vi göra det där det gjorde "minst ont".

Vi har dock kompenserat detta bortfall genom en utökning av Pågatågstrafiken med koppling i Hässleholm till Öresundståget till/från Växjö/Kalmar samt genom busslinje 555 som kopplar till/från Karlskronatågen i Hässleholm. Sammantaget har alltså Vinslöv fått en rätt kraftig trafikökning, men det krävs ett byte i Hässleholm för att komma till/från Malmö/Lund.

Att sedan bytena i Hässleholm inte alltid kan hållas är en konsekvens av bristande punktlighet. Störningar i trafiken, både buss och tåg, går inte att friskriva sig ifrån och oavsett när det inträffar och omfattningen av störningen så drabbas såklart våra kunder av detta, och då inte bara våra byteskunder i Hässleholm.

Vi, Banverket och våra tåg- och bussentreprenörer har en strävan om att hela tiden öka kvaliteten. Vill man inte hela tiden bli bättre så slutar man också med att vara bra.

Men att återinföra tågstoppet i Vinslöv för alla Öresundståg, vi stannar vissa tåg tidig morgon och sen kväll som inte har påverkan på trafiksystemet, är dessvärre inte möjligt.

Stefan Rindestigtrafikutvecklare Öresundståg, Skånetrafiken
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.