Nyheter

Det gynnar människosmugglare

Replik till Jonathan Lindborg (29/3). Varför ska papperslösa invandrare ha gratis sjukvård, när inte min handikappade son på 14 år får gratis sjukvård? Jag är ensamstående mor som lever på existensminium – vårdbidrag – och jag får själv betala för min sons läkarbesök. Detta kan bli kostsamt eftersom han behöver mera sjukvård än normalt.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2008
Fransk polis hittar illegala immigranter i en lastbil i Calais hamn. ARKIV: KIRSTY WIGGLESWORTH/SCANPIX
Fransk polis hittar illegala immigranter i en lastbil i Calais hamn. ARKIV: KIRSTY WIGGLESWORTH/SCANPIXFoto: 

Jag betalar skatt på vårdbidraget eftersom det räknas som inkomst. Är det rättvist att en illegal invandrare som vistas i Sverige ska ha fri sjukvård men jag som är infödd ska betala för mitt barns läkarbesök? Är inte risken stor att vi får flera illegala som kommer till paradiset Sverige för att få gratis sjukvård? Sverige har redan i dag stora problem inom sjukvården eftersom många får stå i kö år efter år i väntan på operationer.

När det gäller transportsättet som de flesta kommer hit på så kan jag berätta att de flesta lånar stora belopp på kredit av människosmugglarna. Många flyger från exempelvis Grekland med falska resehandlingar rakt till Kastrup, tar trapporna ned till Öresundståget och till Malmö där de söker asyl. När de kommer till Sverige, får uppehållstillstånd så får de börja betala tillbaka lånebeloppet. Om de inte lyckas hitta ett välbetalt arbete så får de socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag med mera som de betalar tillbaka av. I många fall får de arbeta av skulden med kuriruppdrag via semesterresor till hemlandet. Är det inte underligt att vi har stora problem ute i samhället med utanförskap av vissa grupper. De illegala utnyttjas som svart arbetskraft med dåligt betalt och många timmars arbete utan vila. Jag vet detta eftersom jag själv hjälpt till att gömma flyktingar.

Är detta humant sätt att behandla människor på? Vi kan hjälpa många illegala genom att inte tillåta att de stannar under dessa dåliga och inhumana förhållanden. Vi kan hjälpa dom att resa hem igen. Staten betalar deras biljett. I stället för att hitta på dumma förslag som prioterar vissa grupper ekonomiskt så borde man istället börja fundera över förslag hur man kan stoppa människosmugglarna att tjäna stora pengar på folk som desperat söker en bättre tillvaro i ett annat land. Jag personligen tycker att man ska ta in asylsökande via flyktingorganisationerna - kvotflyktingar. Då får man en mera kontrollerad asylinvandring och man gynnar inte människosmugglarnas plånbok.

Göingebo

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.