Nyheter

Det var klart bättre förr

I SVT:s Aktuellt (5/7) redogjordes åter, med utgångspunkt från en ny forskningsrapport, för hur hälsovådligt det är att ha stillasittande arbeten. Och det värsta var, sades det, att det hjälper inte mycket att ta en motionsrunda efter arbetets slut, utan man skall i princip vara rörlig hela tiden.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010

De recept på motion som skulle köra upp oss från de ohälsosamma kontorsstolarna och tv-sofforna och ut till de konstlade motionsspåren och gymmen, och som föreslogs för en tid sedan, är alltså ej heller de tillräckliga. Nu tillkommer rekommendationen om att vara i ständig rörelse.

Det är de negativa följderna av naturvetenskapen, fysik och kemi, man vill försöka lindra på detta sätt. Vad ger oss dessa vetenskaper numera och sedan länge, annat än ohälsosam och meningslös bekvämlighet.

Varför stannade vi i stället inte kvar i den vettiga och meningsfulla sysselsättningen, motionen, i lant-och skogsbruket, ute på åkrarna och i skogen?

Jag tror även att detta, det vill säga den meningsfulla sysselsättningen på åkrarna och i skogen, var bättre för själen. Jag tror även att till exempel lägerelden eller brasan i spisen var mer gynsam för den, själen, än vad glödlampan och värmeelementet nu är. Hästen som är en levande varelse som reagerar när man klappar och pratar med den, är mer gynsam än den döda traktorn och så vidare.

Men många är så fängslade av det västerländska krimskramset att det kanske är omöjligt att tänka sig någon grad av återvändo. Det var dock helt klart bättre förr, vill jag påstå.

Jag hörde Göran Greider, Dalademokraten, för något halvår sedan uttrycka liknande tankar och menade att 1960-talet kunde vara en lagom materiell nivå. Jag skulle nog kunna tänka mig att gå ännu längre tillbaka i tiden när det gäller den materiella nivån.

De svårigheter man förr ändå hade, övervann man med sin gudstro, i stället för med dagens mediciner och ibland ändlösa samtalsterapier, som jag dock ändå vill ha kvar. Och man var inte rädd för döden på samma sätt som i dag. Efter detta kom Himmlen och evigheten.

Utan att veta , skulle jag ändå förmoda att man då även hade mer fokus på omsorgen om avkomman än på den egna karriären. Möjligen var egocentriciteten mindre förr. Kanske var människor då också klokare. Tycker vår tid om klokheten? Jag uppfattar det som om det finns en motvilja mot begreppet i vår tid, kanske för att det i mycket är motsatsen till bland annat krimskramset.

Ganska rörlig
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.