Nyheter

Diskrimineringslag med förhinder?

Diskrimineringskommitténs förslag från 2006 har behandlats i regeringen, en proposition kan väntas senare i vår för att behandlas av riksdagen före sommaren. Regeringens förslag har många förtjänster. Lagstiftningen blir samlad och tydlig och det kommer att "kosta mer" att diskriminera. Det finns dock en allvarlig brist.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2008

I strid mot kommitténs förslag har regeringen lyft ut bristande tillgänglighet för funktionshindrade som diskrimineringsgrund.

Den officiella förklaringen är att frågan och dess konsekvenser inte var tillräckligt utredd. Den ska enligt regeringen utredas med förtur, men det kan ta 1-2 år. Det är oacceptabelt.

Vi anser att diskrimineringsskydd mot bristande tillgänglighet är en förutsättning för att Sverige ska kunna ratificera den nya FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Vi hoppas nu att flera ska uppmärksamma frågan och att oberoende riksdagsledamöter från alla partier ska ställa detta krav när frågan till våren kommer till riksdagen för behandling. Handikapprörelsen, som representerar över en miljon människor, reagerar starkt på den påtalade bristen, både lokalt, regionalt och centralt.

Ett av våra projekt engagerar ett 70-tal personer från samarbetsorgan i fem län och sex kommuner. Här möter vi ett starkt intresse för att den nya lagen mot diskriminering skall bli komplett och kraftfull.

Gert Igheden

ordförande HSO Skåne

Lars Gustavsson

länsombudsman HSO Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.