Nyheter

Dropparna i Härlöv är inga rondeller

Nyheter • Publicerad 20 januari 2003

I somras förvånades jag över trafikplatsen i Härlöv när jag körde E22 genom Kristianstad. Otroligt att man bygger ett sånt stenröse med tanke på trafiksäkerheten. Under julen var jag åter i Kristianstad och kom då fram till en ”minirondell” när jag svängt av motorvägen, avfart ”Vilan”. När jag stannar för att lämna företräde, så kommer en annan bil från höger, och även den stannar, tydligen i avsikt att släppa fram mig. Jag trodde givetvis att den körde på huvudled. Vi tittar på varandra innan vi sakta smyger ut i ”rondellen”.

Jag noterar att det ej finns skyltar som anger att det är en ”rondell”, däremot är det ”lämna företräde”-skyltar från alla håll. Inte undra på att man blir förvillad! Det är just såna här miljöer som skapar olyckor.

Kan Bladet förklara vilka regler som gäller i denna ”rondell” ? ”

Besökare Svar: Dropparna i Härlöv är inte rondeller eftersom man inte kan köra runt hela. Därför skyltas de inte heller som rondeller. Dessutom är dropparna så små, att långa fordon måste köra över dem. Därför kan man inte sätta upp något i mitten.

I anslutningarna från ramperna och från norr och söder är det skyltat ”lämna företräde”. Det innebär att den som är inne i droppen har företräde gentemot dem som skall köra in i dropparna.

Det körsätt som insändaren beskriver att han har kört i dropparna är precis det körsätt som trafikanterna vinner på. Kör man försiktigt så händer inga olyckor. Om olyckan ändå är framme så är hastigheterna låga vid olyckstillfället och det blir endast plåtskador och inga personskador.

Björn Tillström projektledare Vägverket Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.