Annons
Nyheter

En ny förbifart vid Degeberga dröjer

Nyheter • Publicerad 18 september 2003

Ett nytt läsår har just påbörjats. Vid flertalet skolor är hastigheten nedsatt till 30 km, så också i Degeberga. Med visst förbehåll: Vägverket har nämligen råkat ta fel på skola. Vid kyrkskolan upphörde undervisningen för över 30 år sedan.

Centralskolan togs i bruk 1955. Hit skulle bland annat också förskolan verksamhet förläggas. I väntan på färdigställandet av byggnaderna skedde viss undervisning under några års tid i Tingshusets vaktmästarbostad. Två varningsskyltar påminner ännu om denna kvartssekelgamla parentes.

Annons

Högstadieskolan med förskolor, fritids och så vidare ligger utefter den två kilometer hårt trafikerade genomfarten. Här är fritt blås för den tunga, inhemska och kontinentala trafiken från och till färjeläget i Ystad. Här gäller det att ta sig i akt. Suget från dessa kromosombilar, timmer- och bettransporter kan få vem som helst på fall. Och katastrofen kommer, var så säker. Frågan är bara när.

Vem bär då ansvaret? Det handlingsförlamade Vägverket, ointresserade politiker som under en ny mandatperiod återsamlats kring köttgrytorna. Som i stället för att gripa sig an utlovade löften lämnar över ansvaret åt Malmöfixerade Region Skåne med sin obefintliga kunskap om var Degeberga befinner sig på kartan.

Redan 1938, för 65 år sedan, ansågs trafiken genom byn hälsovådlig. Stakningar gjordes årligen, senast under slutet av 70-talet. Planerna var att i likhet med Öllsjö, Vä, Everöd, Olseröd, Maglehem med flera leda trafiken utanför bykärnan.

Men icke Degeberga som hade det största behovet av dem alla. Här åberopades då som nu kvalificerat skitsnack som pengabrist. Men de finns obegränsat med pengar då det gäller Malmöregionen, skrytprojekt som city- och Hallandsåstunneln, höjda direktörslöner och bonusar. Det gäller endast att prioritera.

Normalt sänks hastigheten till 50 vid tättbebyggt samhälle. Undantag är Degebergas norra infart, där behovet är som mest skriande. Här slösas med öronbedövande långtradaracceleration och morgontrafik långt över de tillåtna. Anledningen kan verka besynnerlig.

Med heldragen mittmarkering försöker det statliga Vägverket hindra infarten till byns två första fastigheter. En ynklig råsop av den maktfullkomliga jätten mot den lilla människan som vågar opponera sig mot överhetens övergrepp.

Farthinder och rondeller existerar inte i Degeberga. Likväl är behovet här som allra störst. Ändå har kommunen gripits av en sjuklig fixering av just dylika, behövliga eller inte. Kristianstads tillfarter är härvidlag strålande exempel. Två imponerande vägskyltar har satts upp för att visa vägen mot Forsakar. Pengarna borde i stället använts till varningsskyltar vid norra och södra infarten med texten: Livsfarlig genomfart – 2 km.

Taxeringsvärdet på min fastighet sänktes i fjol på grund av buller- och ljusstörningar. Vid årets taxering har tydligen olägenheten upphört och jämförs med de mest skyddade områdena. Har till och med begåvats med strandtomt! Och genomfartstrafiken har endast ökat med en procent!

Givetvis ligger Vägverkets skumma hantering bakom taxeringsmyndighetens beräkningar. Hur länge ska vi Degebergabor tolerera detta kvalificerade vansinne som Vägverket, taxeringsmyndigheten, kommunen och Region Skåne utsätter oss för innan vi går ut på gatorna och tar lagen i egna händer?

Bo Swenson

Annons

Svar:

Degeberga är inte på något vis bortglömt. Det finns planer på en förbifart, men orten ryms inte i vår nuvarande plan som sträcker sig fram till 2015. Denna plan tas fram i samråd med kommunerna i Skåne och Region Skåne, varvid de olika ombyggnadsåtgärderna prioriteras utifrån bland annat trafiksäkerhet och ekonomiska resurser. Planerna revideras vart fjärde år och har nya omständigheter då tillkommit, kan åtgärderna komma att antingen tidigareläggas eller senareläggas.

I väntan på förbifarten vid Degeberga har en del redan fått bullerskydd installerat – andra har tackat nej. Men är det någon ytterligare som känner sig i behov av bullerskydd är ni välkomna att höra av er till oss på Vägverket.

Har ni däremot önskemål om hastighetsbegränsning inom det tättbebyggda området, det vill säga innanför tätortsskyltarna, är det kommunen som beslutar om sådan. Därför ska vi ta upp möjligheten med Kristianstads kommun att utöka det tättbebyggda området så att även de två nordligaste utfarterna omfattas. Därmed blir det "automatiskt" 50 också på denna del.

Att skolverksamheten i kyrkskolan har upphört påverkar inte att där är 30 km/h. Det är snarare den smala vägen i kombination med minimal sikt samt att där ansluter en gång- och cykelväg som motiverat denna sänkning.

De heldragna linjerna finns där för att motverka omkörningar på grund av den korta siktsträckan. Sedan några år tillbaka är det tillåtet att korsa heldragna linjer på väg ut från eller in till fastigheter.

Med vänlig hälsning

Elin Engqvist

Vägverket Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons