Nyheter

En skattefri dag att fira

I dag infaller skattefridagen, tidigare än under den förra socialdemokratiska regeringen, dagen då vi börjar tjäna pengar till oss själva och inte till samhället. Det skriver Fredrik Axelsson, distriktsordförande moderata ungdomsförbundet i Skåne, och Pontus Lindberg, ordförande moderaterna i Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008

I dag den 29 juli infaller årets skattefridag. Fram till i dag har vi skattebetalare i Sverige bara arbetat för att betala allt det offentliga genom olika skatter. En del av skatterna ser vi varje månad på lönebeskedet, men merparten ser vi inte.

Det är inget bra system, utan det är högst rimligt att alla medborgare är medvetna om alla skatter som vi faktiskt betalar. I ett samhälle där alla fick bruttolönen utbetald och själva betalade in alla skatter skulle det inte vara möjligt att dölja hur högt skattetrycket är.

Samtidigt skulle det naturligtvis medföra en del byråkrati, men det är ytterst en fråga om vem pengarna i grund och botten tillhör.

I år firas skattefridagen drygt en vecka tidigare än under Göran Perssons (s) tid vid makten och vi har förhoppningsvis en gång för alla förlorat vår position som världens mest beskattade folk. Våra danska vänner på andra sidan Sundet är nu det hårdast beskattade folket i världen, men fortfarande går nästan tre av fem kronor i skatt även i Sverige.

Precis som Allians för Sverige lovade inför valet 2006, har vi i regeringsställning målmedvetet sänkt skatterna, främst för låg- och medelinkomsttagare. Arbetslinjen har återupprättats och inkomsterna har med jobbskatteavdraget ökat ordentligt varje månad, även om man tar hänsyn till exempelvis höjda avgifter till a-kassan. Det ska kort sagt vara en väsentlig skillnad mellan att arbeta och att leva på bidrag.

"Varje felaktigt använd skattekrona är en stöld från skattebetalarna". Så sa den socialdemokratiska finansministern Ernst Wigforss. Det är ord väl värda att begrunda då de pekar på något viktigt. Det är skattebetalarnas pengar vi politiker är valda att hantera och vi ska sålunda vara väldigt försiktiga med hur vi hanterar dessa summor.

Som skrämseltaktikvill socialdemokraterna ofta ge sken av att de borgerliga i allmänhet och moderater i synnerhet på sikt vill avskaffa skatterna helt och montera ner hela den svenska välfärden. Så är givetvis inte alls fallet.

I Sverige är vi sedan länge överens om att vi ska ha ett gemensamt trygghetssystem som ska vara finansierat av alla. Därför är det beklagligt att ständigt se hur socialdemokrater vill skrämma väljarna med vår syn på skatter.

Det är å andra sidan inte så märkligt när allt kommer omkring, eftersom frihet för socialdemokratin skapas genom omfördelning, vilket står i skarp kontrast till vår syn på frihet.

I vårt Sverige fyller sänkta skatter framförallt två syften. Dels blir det mer lönsamt att arbeta och därigenom minskar utanförskapet, dels ökar friheten för alla. Folk får mer pengar i plånboken, pengar som de själva bestämmer över.

Att inte ta ut mer skatt än nödvändigt är helt enkelt en fråga om frihet. Därför är årets skattefridag den 29 juli en dag att fira!

Fredrik AxelssonPontus Lindberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.