Annons
Nyheter

Ett ja är en positiv signal till övriga Europa

Nyheter • Publicerad 10 september 2003

JA Trots risken, att av nejsägarna bli betraktad som korkad, har jag beslutat mig för att rösta Ja till EMU. I så fall får jag väl trösta mig med att vara i gott sällskap med det finska folket.

Jag har full respekt för dem som röstar för ett nej, men många av dessa som uppträtt på tidningarnas insändarsidor har haft argument som har varit minst sagt tvivelaktiga och ibland kopplat ihop EMU med sådant som inte har med sakfrågan att skaffa. Samtidigt som man anklagar jasidan för att skrämmas, ägnar man sig själv med liv och lust åt just den saken.

Annons

Förespråkarna för att gå med i EMU har huvudargument som är både rationella och fullt godtagbara.

Både i jobbet och på fritiden har jag rest i de flesta av Europas länder och fått kontakt med många människor och undrar nu varför vi plötsligt inte vill ha med dem att göra när det gäller valutan.

Är det en slump att man bland nejpartierna hittar både v, mp och c? Det vill säga de små partier som genom sin utpressningssituation mer eller mindre styr svensk politik trots att de tillsammans inte ens har 20 procent av väljarna bakom sig.

Man kan spekulera i om de inte är ute och skär pipor i vassen i samband med EMU-frågan. När man upptäckte att det fanns en stor majoritet av nejsägare bland svenska folket var det kanske frestande att vända kappan efter vinden i tron att dessa nejsägare skulle lägga sina röster på dem i nästa riksdagsval.

Kan det vara så enkelt? Hur ska man annars förklara att de har motsatta åsikter om EMU gentemot sina partifränder ute i Europa?

Man säger att vi kan gå med senare i EMU. I praktiken kan vi bli medlemmar tidigast 2006, skulle inte den prövotiden räcka?

Man påstår att Sverige klarar sig bättre än länderna inom EMU. Det kanske är sant i dag. Men hur ser det ut om ett, tre eller fem år? Om arbetslöshet och sjukskrivningar fortsätter att dränera svensk ekonomi kanske det inte blir möjligt att gå med ens 2006, även om det blir ett ja den 14 september.

Men ett ja betyder i alla fall en positiv signal till Europa i övrigt och det kan väl inte vara fel.

V Kristiansson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons