Nyheter

Ett rött mysterium

Nyheter • Publicerad 3 maj 2005

Den 23 april 2005 firades Världsbokdagen för tionde året. För att uppmärksamma detta fick alla Sveriges skolelever i årskurs 4 varsin bok.

Eftersom jag är mycket engagerad i att fler barn och ungdomar ska läsa och få en chans att lära sig läsa riktigt bra, tyckte jag att det var ett alldeles utmärkt initiativ.

Det tyckte inte vänsterpartiet. Bokgåvan möjliggjordes nämligen genom ett samarbete mellan flera olika parter, däribland Myndigheten för skolutveckling och ett företag. Bättre att barnen blir utan böcker än att företag hjälper till att finansiera, tyckte vänsterpartiet och krävde stopp för den här typen av arrangemang.

Att utveckla sin läsning är viktigt både för att lära sig bättre i skolan, utvecklas som person och för att kunna ta del i demokratin. Det behövs fler böcker i skolan, inte färre.

Boken som fjärdeklassarna fick hette Det gula mysteriet. Att v angriper att barn i årskurs fyra får en egen bok att träna sin läsning i är för mig ett enda stort rött mysterium.

Christer Nylander (fp)

riksdagsledamot

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.