Annons
Nyheter

Euron fördubblade priser i Tyskland

Nyheter • Publicerad 11 september 2003

NEJMin moster bor i Tyskland och har berättat hur allting ser ut för henne. Min familj och jag har också märkt stora skillnader sedan euron infördes eftersom vi besöker Tyskland minst två gånger om året. Senast jag var i Tyskland berättade min moster hur det hela har utvecklats.

Jättemånga restauranger har fått slå igen, eftersom folk helt enkelt inte har råd att gå till dem längre. Det låter jättehemskt, men det är faktiskt så verkligheten ser ut.

Annons

I Tyskland finns också en speciell apoteksvara som vi köper där eftersom den inte finns att tillgå i Sverige. Då vi besökte Tyskland senast hade priset på denna vara (och mååånga andra) dubblerats. Det som tidigare kostade 90 kr kostade nu 180 kr.

Många anhängare för euron säger att denna form av prishöjning skulle kunna stoppas med ett prisstopp. Saken är den att man hade det i Tyskland också.

Tyvärr så funkade inte detta, eftersom butikerna passade på att höja sina priser INNAN prisstoppet infördes. Så det kan vi helt enkelt glömma!

Min moster har gett oss rådet att rösta Nej. Det har blivit dyrare och pengarna räcker inte alls lika långt som innan.

Jag tror på euron på LÅNG sikt, men just nu behöver den lite tid på sig för att gro, vilket jag anser att den behöver några år för. Därför röstar jag Nejtill euron nu och hoppas att många håller med mig. Det jag har skrivit nu är ren fakta och hämtat ur det verkliga livet.

Kristian Jönsson

PS. Jag var i Grekland året innan de införde euron och året de hade infört den. Det året utan euron räckte mina pengar till otroligt mycket mer. Jag blev chockad året därpå när jag såg hur dyrt allt hade blivit.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons