Nyheter

Extrasatsning på koloskopi- undersökningar ska minska köer

Nyheter • Publicerad 3 maj 2002

Svar på insändare med mera angående koloskopi vid den gemensamma kirurgkliniken i Kristianstad-Hässleholm.

Vi förstår den oro som många patienter känner när de väntar på undersökning och behandling. Behovet av koloskopi ökar och tillsammans med medicinkliniken kommer vi att möta de ökade behoven av fiberendoskopiska undersökningar av magtarmkanalen. Genom denna satsning förbättrar vi situationen avsevärt.

Koloskopi är ett sätt att undersöka grovtarmen med fiberendoskop och möjliggör tillförlitlig diagnostik och i vissa fall behandling. Efterfrågan av koloskopi har ökat kraftigt.

Den kraftiga ökningen har lett till oacceptabla väntetider. Dessa väntetider underlättas inte av att en del patienter, som undersökts utanför sjukhuset remitteras till oss för att bli av med en eventuell polyp.

Dessa patienter måste då genomgå ytterligare en undersökning med omfattande förberedelser i form av tarmrengöring. Medicinskt sett hade borttagandet av polypen med fördel kunnat ske vid den första koloskopin.

Genom extrasatsningar har vi hitintills i år gjort 150 koloskopier, vilket är 55 fler än motsvarande tid förra året. Under maj månad räknar vi med att kunna utföra cirka 85 koloskopier i Kristianstad och Hässleholm.

När den månaden är slut bör vi inte längre ha några patienter med misstänkta eller visade polyper som väntar på undersökning eller behandling. Vi har fortfarande behandlade patienter, som skall kontrolleras och vi fortsätter extrasatsningen.

Koloskopiundersökningen utförs av medicin- och kirurgläkare i Kristianstad och av kirurgläkare i Hässleholm. Kirurgkliniken ansvarar för denna verksamhet. Det finns en gemensam kirurgklinik med verksamhet både på CSK och på sjukhuset i Hässleholm. Så är det för övrigt även för ortopedkliniken och psykiatriska kliniken.

MATS ERICSSON

chef för gastrosektionen

BOEL ENGARÅS

verksamhetschef

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.