Nyheter

Farlig mat hotar folkhälsan

Nyheter • Publicerad 25 februari 2008

ººAMånga föräldrar månar om sina barns hälsa och när jag läser "Mattantens" (23/2) lista över vad som serveras barnen i skolor och dagis blir man därför rädd.

Transfetter, en industriellt framställd fettsyra som finns i mat i form av friterade produkter visa former av godis, kex, margarin och andra annat livsmedel som framställts med industriellt producerat fett. Denna typ av fett beräknas döda 50000 EU-medborgare varje år. Det finns 500 miljoner invånare i EU.

Danmark och visa delstater i USA har förbjudit transfetterna eller infört en starkt begränsat användningen av dessa . Danmark har 2004 lagstiftat om att livsmedel som saluförs i landet endast får innehålla 2 gram transfett per 100 gram livsmedel. I Sverige finns inget förbud mot att använda transfetter utan politikerna litar på att livsmedelsbranschen skall själv ta ansvar för vad de producerar. Vargen vaktar fåren!

Vår folkhälsominister anser att Sverige inte behöver lagstifta om ett förbud. Därmed lägger hon grunden till framtida hjärt- och kärlproblem för det uppväxande släktet .

Nils Andersson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.