Nyheter

Fel signaler sänds ut till världen

Nyheter • Publicerad 1 april 2008
Respektera av riksdagens stiftade lagar, manar Björn Söder. ARKIV: BOSSE NILSSON
Respektera av riksdagens stiftade lagar, manar Björn Söder. ARKIV: BOSSE NILSSONFoto: 

Svar till Jonathan Lindborg (c) den 29/3. Frågan om fri sjukvård för människor som inte har rätt att befinna sig i Sverige blir lätt en fråga om svensk invandringspolitik. Inom sverigedemokraterna är vi eniga om att den förda politiken är ett misslyckande på alla områden, från ekonomiskt till socialt.

Även om jag och Jonathan Lindborg är oense om synen på invandringspolitiken borde vi kunna enas om tre centrala fakta:

ºSverige har en utlänningslag, vilken är en lag som ska följas precis som alla andra lagar.

º Sverige har - enligt utlänningslagen - reglerad invandring.

º Om man inte beviljas asyl eller uppehållstillstånd ska man - enligt utlänningslagen - lämna landet.

Att akut sjukvård ska ges åt alla människor som befinner sig i Sverige oavsett legal status är vi också överens om. Det skulle strida mot de mänskliga rättigheterna att inte ge det.

Vi är däremot oense om att människor som befinner sig illegalt här ska få gratis vård. Vi anser nämligen att de ska kunna betala för den vård de erhåller och efter att de fått vård ska de omedelbart återsändas till sitt hemland eftersom han/hon inte har rätt att vara här - trots västvärldens kanske mest generösa invandringsregler.

I den värld som riksdagspartiernas företrädare lever i fattar man dock beslut som man inte förstår eller vill ta ansvar för.

Om man likt Jonathan Lindborg och centerpartiet anser att alla som kommer till Sverige ska få stanna, borde man istället arbeta för att utlänningslagen ändras så att all invandring släpps fri. Som det är i dag så sänder man ut signaler till länder varifrån många utlänningar kommer ifrån att det är fritt fram för alla som lyckas ta sig in i landet att bli kvar här.

Jag vidhåller att om man, som i det här fallet, fattar ett beslut som saknar finansiell täckning och som dessutom är omoraliskt så ska man ställa sig i skamvrån.

Björn Söder (sd)

gruppledare i Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.