Nyheter

Fildelningsförbudet gör många unga kriminella

Nyheter • Publicerad 6 maj 2005

Den första juli kommer lagen som varje insatt fildelare känt till länge.

Föraktet för lagen bland landets fildelare har varit stort, den har kallats tandlös och obetydlig. Men faktum kvarstår, i och med denna lag kommer en stor del av svenska ungdomar kriminaliseras.

Följderna av detta är dock det som diskuterats allra minst. Hur kommer detta påverka en redan samhällstrött generation, med det förmodligen mest utbredda samhällsföraktet i modern tid? Vad kommer hända när klyftan mellan "vi" och "de" plötsligt blir lika tydligt som ett kravbrev på posten?

Vad politiker och antipirater förmodligen tänkt över ringa är vad som händer med en människa som kriminaliseras, och till och med hamnar inom kriminalvården. Ett enormt samhällsförakt växer inom en människa som kastas ut av sitt eget samhälle, för att betala enorma skadeståndssummor till ett multinationellt mediabolag han inte känner någon som helst närhet till.

Polisen har gått ut och sagt att inga resurser kommer läggas på att jaga fildelare. Detta är väl egentligen självklart, då det hade varit en svensk rättsskandal om poliser faktiskt prioriterade fildelning framför till exempel barnporrbrott.

Men polisen är inte problemet för fildelare. Problemet är de lobbyistorganisationer som växt fram den senaste tiden, som i rött

raseri plöjer väg bland samhällets medborgare för att slutföra en agenda satt av män med makt och pengar. Lagar är till för att tjäna medborgarna, men vilka medborgare tjänar egentligen lagen? Vart går pengarna som våra nya kriminella kommer få betala?

Vad ska vi då göra åt det här? Ja, för det första så hjälper det knappast att ringa Henrik och hota honom. Även om han stundtals är en mycket cynisk person så är han bara en kugge i hjulet som driver denna gigantiska rättsmaskin.

Vad vi behöver göra är att visa vårt missnöje. Vi måste höja våra

röster mot denna utveckling, för fildelning är inte längre en vardagsrumsangelägenhet.

Fildelningen har nått enorma politiska proportioner, och stormen har redan börjat tillta i styrka.

Vi måste visa att vi inte accepterar att bli kriminaliserade, att bli tryckta in i ett kriminellt system för att kunna betala tillbaka ett skadestånd vi från början inte gjort oss förtjänta av.

Det är i sanning svårt att vara en god medborgare i ett samhälle där

tilliten till systemet krymper för varje dag, när det blir mer och mer uppenbart vems ärenden det är staten springer.

Sida vid sida, tillsammans stryker de fram...

Henrik Gambo

en av många...

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.