Nyheter

Fler borde använda blinkers vid rondellkörning

Nyheter • Publicerad 20 december 2007

På nätupplagan igår, var vi några stycken som kommenterade insändaren som ansåg att 90 procent av alla körde fel i rondeller.

Dagen efter hade pappersupplagan av Bladet ännu ett antal kommentarer och tolkningar om lagen, men nog blev det lite fel här och var...

Alla verkar vara överens om att man när man kör in i en rondell måste lämna företräde till dem som redan kör inne i rondellen. Skönt att alla har det klart för sig.

Men när det gäller av-och påfarter till motorvägen, så gäller en annan regel. Nämligen den som kallas blixtlåsmetoden, åtminstone kallades den det när jag tog mitt körkort.

Det betyder att vid påfarter till motorväg så släpper man fram varandra enligt varannans tur, det vill säga som en blixtlås. Det finns på vissa ställen även ett speciellt vägmärke för detta, där bilden ser ut som ett blixtlås.

Själv skulle jag önska att många fler också lär sig att blinka åt höger när man kör ur en rondell så undviker man onödiga missförstånd.

När jag ändå är igång med trafikregler och körriktningsvisare..

En gång hände det mig en riktigt otäck historia. Jag höll på att bli nermejad av en lastbil. Han hade glömt att slå av sin högerblinkers efter en tidigare avfart, men för mig såg det ut som han tänkte svänga höger i den korsningen som jag höll och väntade på att få göra en utfart åt vänster. Jag trodde han skulle svänga och började att köra ut.

Precis när jag kommit en liten bit ut på vägen, såg jag att lastbilen inte alls tänkte svänga det håll han blinkade på. Han tänkte köra rakt fram, just där jag nu precis hade gett mig ut.

Jag tvärbromsade och som genom en snudd av millimetrar så klarade vi oss utan en smäll. Lastbilschauffören pekade finger åt mig var alldeles vansinnig på mig genom bilrutan.

Helt ovetandes om att det var han själv som felat genom att inte ha koll på sin blinkers.

Bra att tänka på för alla andra också. En sådan liten sak som en blinkning, som kunde fått så ödesdigra konsekvenser.

Lycka till i trafiken nu inför julens stora resdagar.

Bodil Fredriksson

Degeberga

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.