Förnya gymnasiet
En försöksverksamhet med gymnasieyrkesutbildning för ungdom 18-23 år bör planeras genom samarbete mellan gymnasieskolan, kommunala vuxenutbildningen och arbetsförmedlingen.
"Alternativ skolgång" eller "individuellt alternativ"på gymnasieskolans yrkesprogram kan lämpligen erbjudas elever med stora studiesvårigheter och som misslyckats med sin skolgång, hoppat av gymnasieskolan eller på grund av andra skäl inte kommit i gång med en yrkesutbildning på gymnasiet.
Det är nödvändigt att ta initiativ till alternativ studiegång på grund av gymnasieskolans enormt höga avhoppsfrekvens som i dessa dagar drabbar vårt land och dessutom krävs det att vi hjälper ungdom till yrkesutbildning för att förhindra utanförskap och antisocialt leverne, för att inte tala om den förödande arbetslösheten.
Det är ett centralt mål att fler ska gå igenom gymnasieskolan och få gymnasiekompetens. Inte säkert att utbildningen behöver omfatta tre år, det är kanske möjligt att komprimera utbildningen för vissa elever till två år beroende på elevens erfarenhet, förkunskap och förmåga.
Låt individuella programmet finnas kvar där elever mellan 16-18 år har möjlighet att läsa upp ett eller några ämnen till godkänt och samtidigt kan eleven skaffa sig praktikerfarenhet inom olika branscher och i slutänden har eleven fått intresse för ett yrke som passar henne/honom bra.
Under tiden hos individuella programmet hjälper personalen till med att stärka elevens självförtroende, jobba socialt och förmedla framtidstro och hopp. Utökad studie- och yrkesvägledning krävs!
När eleven uppnått 18-23 års ålder, kan eleven erhålla en plats på ett nationellt yrkesprogram med en speciell uppläggning avsedd för vår målgrupp kalla den reducerad-, specialutformad- eller lärlingsinriktad uppläggning, eller några platser i kommunen kan reserveras på samtliga yrkesprogram för vår grupp och eleverna har då att följa undervisningen i karaktärsämnena under åk 1.
Samhällskunskap kan läsas med reducerat timantal och individuella valets timmar – eleven väljer fritt ibland en lång rad ämnen – kan användas till utökad praktik, som bör omfatta minst 50 procent av studietiden.
Svenska A, (B-kurs reducerat med 100 p), engelska A och matematik A läses i åk 1 och helst med möjlighet att välja ämnesblock som betonar kunskaper som krävs inom det yrkesområde eleven önskar tillhöra samt vissa studier i fackteori som krävs för att klara det praktiska arbetet.
Delar av fackteorin kan läras in på arbetsplatsen. Idrott och hälsa A reduceras till 50 p. Historia A 50 p och religionskunskap A 50 p bör också läsas enligt skolverket.
I stället för betygsintag, godkända betyg i de flesta grundskoleämnena skall krävas, kan dessa elever erbjudas plats efter intervjuer som ger upplysning om vem som har den rätta motivationen att tillhöra en viss utbildning och vem som har tillräcklig kännedom om den aktuella utbildningen.
Erfarenhet och vitsord från praktikplatser väger tungt. Utslagsgivande är vem som främst bedöms behöva yrkesutbildningen. Ställ upp för ungdomen!