Nyheter

Förödande med fyra år till

Replik till "Sjuka måste behandlas med full respekt" (2/8) av "orolig för välfärden" (2/8).
Det du skriver är sant till 100 procent, men tyvärr tror jag att många låter den egna plånboken styra. De röstar med Alliansen i hopp om fler jobbskatteavdrag, men de glömmer att välfärden samtidigt försvinner mer och mer. Det är kortsiktigt tänkt.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010

Snälla ni, tänk inte bara vad ni får i dag, utan tänk vad ni får i morgon och nästa dag. Fyra år till med Alliansen och vår välfärd är ett minne blott. Vem ska betala för välfärden när inga skattepengar finns att tillgå? För någon måste betala, förr eller senare.

Är ni beredda att ur egen plånbok betala för att era barn ska få gå i skolan? Läkarebesök kommer att kosta minst 1 000 kronor. Om era gamla föräldrar behöver bo på ett hem, för att få en dräglig tillvaro under sina sista år, är ni då beredda att betala 1 200-1 500 kr/dygn med egna pengar?

Är ni beredda att själva betala om ni till exempel behöver polishjälp? Är ni beredda att bli utan inkomst om ni skulle ha oturen att bli sjuka? Ingen kan köpa sin hälsa. Det kan drabba er också. Vore det inte bättre att betala lite mer i skatt för att trygga välfärden?

Redan nu dras det in överallt. Hur tror ni nästa mandatperiod blir om Alliansen vinner valet? Tror ni att era drömmar går i uppfyllelse då? Knappast!

Pensionärerna har totalt nonchalerats de första tre åren, för att de senaste månaderna fått skattelättnader som är rena skämtet. Nu är det valår, så nu är vi plötsligt intressanta igen.

Nu lovas det skattelättnader (om det finns utrymme), för att minska effekten av att våra pensioner sänks med 300-500 kr/mån nästa år. Jag hoppas att pensionärerna synar den bluffen. Vinner Alliansen valet, tror jag att jag kan garantera att det inte finns något (utrymme) för oss. Eventuellt utrymme kommer då i stället att läggas på fler jobbskatteavdrag eller fler rot-, rut- eller ritavdrag.

Om vi inte börjar värna om varandra, och ha empati för dem som har det svårt, så kommer vi att gå under oavsett plånbok eller status. Vem vill eller orkar leva i ett iskallt samhälle totalt utan empati för sin nästa? Jag orkar inte, gör du?

Inga-Lis Sorsa Hässleholm
Inga-Lis Sorsa, Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.