Nyheter

Förstå äldre

Nyheter • Publicerad 24 april 2009

Värdegrund och brukare, nya fina ord i äldrevården, är det för att dölja misären? Vem har hittat på detta? Tala klartext, human omvårdnad och förståelse av äldre människor i livets slutskede.

De nya orden ger ett ospecificerat och främmande begrepp för de som skall utföra vården. Dessutom kan orden ge signaler nedåt i hierarkin som resulterar i bristande empati för de äldre.

Gud bevare oss för dessa rationella nydanare, vilka annars kan ge oss ett fasansfullt framtidsperspektiv, med begrepp som interner med nummerbricka.

Äldreomsorgen måste ges en bättre status genom rätt urval och högre utbildning av vårdpersonalen samt därmed högre lön. De äldre har rätt till ett värdigt slut efter ett långt liv med arbete och höga skatter som skulle borga för detta. Det måste också bli ett bättre samhällsansvar för de gamla och det får kosta.

I nuläget verkar det vara viktigare med sopsortering och hjälp till andra länder där miljonbelopp går till vapen eller slår ut den inhemska produktionen. Dessutom har regeringen beslutat om högre skatter för pensionärerna. Detta ger också signaler om diskriminering.

Olof
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.