Nyheter

Ge fler möjlighet till heltidsarbete

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har uppmärksammat kvinnors deltidsarbete, och säger att kvinnor behöver uppmuntras att jobba mer.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2011

Det är en välkommen målsättning att få fler kvinnor att jobba mer – men statsministern måste också agera för att nå dit, det räcker inte med vackra ord.

Deltidsarbetet är ofta ofrivilligt och får betydande ekonomiska konsekvenser. Som deltidsarbetande får man lägre löneinkomster, lägre sjukpenning och lägre pension.

Deltidsarbetet är omfattande, av Kommunals 510 000 medlemmar arbetar varannan deltid, 90 procent av dessa är kvinnor. Självklart finns det många anledningar till att många kvinnor arbetar deltid i högre utsträckning än män.

En är att många helt enkelt inte får gå upp i heltid fastän de vill. En annan är att kvinnor fortfarande tar ett betydligt större ansvar för barn och det obetalda hemarbetet än vad män gör.

För att komma till rätta med detta måste politikerna agera. Här är tre konkreta åtgärdsförslag från Kommunal:

ºRätt till heltid. Det behövs en lagstiftning om en stärkt rätt till heltid i lagen om anställningsskydd.

ºBarnomsorg på obekväm arbetstid. 6 av 10 kommuner erbjuder inte barnomsorg utanför kontorstid, det drabbar framförallt kvinnor som jobbar kvällar och natt.

ºFler anställda i förskolan. Många föräldrar känner sig tvingade att hämta sina småbarn tidigt på dagis – och därför gå ned i arbetstid, det måste det bli ändring på.

Dessa förslag är självklart bra för de deltidsarbetande kvinnorna men också för samhället i stort då vi i framtiden behöver fler arbetade timmar för att klara av kraven på service och välfärd. Vi hoppas att statsministern tar till sig av dessa.

Gullbritt AdolfssonKommunal Skåne
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.