Nyheter

Ge inte bidrag till de besuttna

Replik till Margareta Pålsson (M) "Rot och rut är viktiga steg i rätt riktning" (22/1).
Nyheter • Publicerad 25 januari 2011

Om man vill belöna de redan rika på bekostnad av försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna så stämmer det.

Men om man tycker att direktörerna på Lidingö kan putsa sina kristallkronor själva eller betala fullt ut för tjänsten så är rutavdraget felaktigt och orättvist.

Statistik har visat att det till största delen är hushållen med de högsta inkomsterna som använder sig av rut. Varken den ensamma lågavlönade mamman eller den sjuke har råd att utnyttja tjänsten.

De har betydligt mindre ersättning i timmen än vad städningen kostar efter rutavdrag. Men dessa personer får vara med och finansiera putsningen av direktörernas kristallkronor. 2010 fick de som utnyttjat rutavdraget 1, 3 miljarder i rabatt för att de lämnat över sin städning eller annat hushållsarbete på en städfirma. Motsvarande belopp för rotavdraget var 13,1 miljarder kronor.

Det är inte småsummor som det handlar om. Hade det varit för ett rättvist ändamål så hade det ju ändå varit ursäktligt, men i synnerhet rut utnyttjas mest av dem som inte behöver bidraget.

Skatteverkets statistik har visat att det är framför allt i kommuner som Danderyd, Lidingö och Nacka som rut är populärt, men också i Skånekommuner som Vellinge. Lomma och Höganäs. Minst rutpengar gick till Norrlandslänen.

SCB:s siffror visar att hälften av de 442 miljoner som betalades ut i subvention 2008 gick till en mycket liten grupp av befolkningen – nämligen de fyra procent av Sveriges befolkning som har mer än en halv miljon i årsinkomst.

Statistiken visade också att 15 procent av Sveriges 40 000 personer med mer än en miljon i inkomst fick sina hushållstjänster subventionerade, medan färre än 1 procent av folk med vanliga inkomster utnyttjade bidraget.

Till skillnad från dig Pålsson anser jag att bidrag skall ges till dem som har behov av dem och inte till de redan besuttna! Sedan trodde jag att Alliansen i allmänhet och M i synnerhet var anhängare av en ekonomi där marknadskrafterna skulle styra.

Ludde
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.