Glimåkra behöver idealism
ººSkadegörelsen har under en längre tid varit påtaglig i Glimåkra, vilket jag påpekat i en rad andra insändare och tidningar runt om i Skåne län. Barn- och utbildningsnämndens (bun) arbetsutskott i Östra Göinge kommun yrkade avslag på mitt medborgarförslag gällande en fritidsgård i Glimåkra.
Frågan vi måste ställa oss nu är: Skall det verkligen bedrivas en kommunal fritidsgård i Glimåkra, som har varit min tanke under en längre tid? Är det meningen att kommunerna hela tiden skall ta hänsyn till och rent utav roa kommunernas ungdomar? Självklart spelar kommunerna en centrall roll i det hela. Men det som behövs för att utveckla en byggd, likt Glimåkra är ideella krafter – krafter som tror på varandra istället för byråkratins medel – som är viktiga i ett välfungerande samhälle och då främst i lokalsamhällen.
Gråter jag över att bun avslog mitt medborgarförslag? Nej, faktiskt inte. Jag trodde när jag satte igång med Glimåkra kulturverkstad, som skulle öppna en fritidsgård, på ideella krafter. Problemet vi hade där var att vi satsade i alldeles för stor skala och resultatet blev ju därefter en flopp. För mycket planering, för mycket krångel, men vi hade en kommun som stod bakom oss och backade upp oss. Jag fick igång politiker, tjänstemän och en hel del föräldrar men projektet i sig var för stort. Att starta en fritidsgård med ett startbidrag på dryga 1000 kronor är omöjligt, även om kommunen stod för fastigheten.
Jag har en vision för Glimåkra. Jag är stolt ordförande för en förening, som i alla fall skall bli en förening i mars, som heter Ungdomsföreningen Glimåkra. Vi är runt 15 personer – ungdomar – och fler ansluter sig.
Visionen är att samla upp många utav de ungdomar som inte gör så mycket på fritiden och jag måste säga att föreningens styrelse har lyckats. Några av dem har varit iblandade i tråkigheter, några i värre tråkigheter, några har varit skötsamma och några är helt vanliga killar och tjejer som inte har något att göra.
Tillsammans har den ideella kraften och mina stolta medarbetare i styrelsen gett ett nytt ansikte till den ideella kraften och vi kämpar – i dag och imorgon – för att bli en förening och få tillgång till Månssons gula hus.
Tanken denna gång är ingen fritidsgård eller liknande. Vi vill börja med att ha en samlingslokal för Glimåkra ungdomar som bedrivs i föreningens anda. I stället för att varje tisdag ses och spela bandy skulle man kunna träffas i Månssons gula hus snacka och ta det lugnt, i stället för att folk i september, oktober, november, december, januari, februari och mars skall behöva sitta nere på lekplatsen.
För övrigt så är Månssons gula hus en kommunal fastighet som finns i Glimåkra. Föreningen har skickat en skrivelse till kommunen om att vi vill disponera huset, under en kortare provperiod om kommunen så önskar. Bara för att svetsa samman länkarna mellan oss ungdomar – se på Sibbhult, ett lysande exempel.
Tacka Patric Åberg, moderat oppositionsråd för Östra Göinge, för idén.
Filip Henriksen
ordförande, Ungdoms-föreningen Glimåkra