Nyheter

Granska de styrande extra noga

Ibland talas det om mediernas granskning av de politiska partierna som om den i lika mån gällde alla partier. Alltså oavsett om det gällt ett styrande majoritetsparti eller ett oppositionsparti. Vid närmare eftertanke håller dock inte detta.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010

Det är en avgörande skillnad mellan det eller de ledande partier som styrt under mandatperioden och de oppositionspartier som under samma tid inte i praktiken kunnat visa sina kvalifikationer att styra.

Att så är fallet är särskilt viktigt i Sverige som har en konstitution utan den inbyggda balans mellan exekutiv, lagstiftande och dömande makt som utmärker åtskilliga länder, däribland USA. I motsats härtill säger den svenska regeringsformen att all offentlig makt utgår från folket.

Det finns då ett behov att skydda olika folkminoriteter mot övergrepp från majoriteten. I detta skydd inbegrips då som sagt att medierna inriktar sin granskning på det eller de för tillfället makthavande partierna.

Någon betydelse har det därvid inte om folkgrupperingarna betraktas som helt fria medborgare med krav på exempelvis yttrandefrihet eller om de mer ses som kunder med friheten begränsad till att välja varor för konsumtion.

Klas MagnussonKristianstad
Klas Magnusson Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.