Nyheter

Hallandsåstunneln byggs för ökad kapacitet

Nyheter • Publicerad 3 augusti 2004

Replik på insändaren "Hallandsåsen" inskickad av "Tänk efter före" i Kristianstadsbladet 2004-07-29.

År 2001 tog den svenska regeringen beslut om att järnvägstunneln genom Hallandsåsen ska färdigställas. Beslutet togs efter att omfattande utredningar visat att tunnelalternativet är det bästa alternativet för en effektivare järnväg genom Båstads kommun. Den nuvarande sträckningen över åsen innebär stora problem för tågtrafiken. De många branta lutningarna och de snäva kurvorna medför ständiga förseningar och undermålig kapacitet. Med en järnvägstunnel genom åsen kan dagens tre tåg i timmen ökas till 24 och godstågens last kan fördubblas.

Halladsåstunneln byggs inte för ett fåtal minuters skull. Den byggs för att ge våra hårt belastade vägar ett miljövänligt och trafiksäkert alternativ. Den byggs som en del i Västkustbanan som går mellan Sveriges två näst största städer, Göteborg och Malmö. Med en utbyggd Västkustbana ges större pendlingsmöjligheter och bättre förutsättningar för godstransport på räls.

För Båstadsborna medför tunneln framför allt ökade möjligheter att pendla till andra orter. Många av de kommuninvånare som i dag tvingas flytta till andra orter för att arbeta eller studera får med tunneln utökade möjligheter att bo kvar i Båstads kommun. Stationen kommer att flyttas till Hemmeslöv och kommer där att vara belägen inom cykel- och gångavstånd till Båstads samhälle. För det stora antal människor som varje sommar besöker Båstad med omnejd kommer tunneln genom Hallandsås att innebära förbättrade kommunikationer med andra delar av Sverige och med våra grannländer.

Ungefär en tredjedel av den slutliga tunnelsträckningen på 8,6 kilometer är i dag utbyggd. Projektet har hittills kostat drygt två miljarder och ytterligare 5,4 miljarder är öronmärkta för det fortsatta tunnelbygget, som beräknas vara slutfört år 2012.

Nellie Throneé

informationsassistent, Banverket

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.