Nyheter

Hårdare lagar i Sverige – inte högre moral

Nyheter • Publicerad 24 maj 2005

Svar till de två bönderna som svarade mig.

Ska försöka fortsätta debatten trots att jag inte har någon saklig grund att stå på. När man hör er två får man nästan känslan att ni och de andra svenska bönderna är de enda i hela världen som bryr sig om era djur. Och att de svenskuppfödda djuren på något sätt skulle smaka bättre därför.

Ni nämner som exempel danska grisuppfödare som kuperar svansen på sina griskultingar. Fy för de stygga danska bönderna. Men själva har ni inga problem med att (utan bedövning?) kastrera de små liven. Fy för de danska bönderna och hurra för de svenska som är så snälla! Detta gör ni väl enbart för "deras eget bästa" förmodar jag? Det är väl inte av ekonomiska skäl som ni stympar andra levande varelser? Mitt hjärta blir fyllt av lycka av en sådan omtanke om de små.

Ni låter som om svenska bönder skulle ha högre moral än några andra uppfödare i hela världen. När det i själva verket är lagen som är hårdare i Sverige! En lag som kycklinguppfödarna förresten verkar ta ganska lätt på. Likaså äggproducenterna. För att inte tala om minkfarmarna.

Sedan gnäller ni om högre bränsleskatt än övriga världen. Har inte svenska bönder skattelättnader i form av lägre dieselskatt? Så kallad "grön" diesel? Eller har jag fel om det också?

Ni talar också om att danskt kött skulle vara proppfullt av salmonella. Varför dör inte fler svenskar av danskt kött i så fall? Så mycket danskt fläsk som vi importerar.

Det enda dödsfallet i Sverige på grund av salmonella som jag kan påminna mig, var för ett par år sedan här nere i skåne. Och det var svenskt kött från ett svenskt slakteri om jag inte har helt fel.

Ni säger att svenskt kött smakar bättre och har högre kvalité än utländskt. Men jag tvivlar på att ni själva skulle kunna smaka någon skillnad om ni fick göra ett blindtest. Och varför mat som är odlad i Sverige skulle "hålla högre kvalité" än mat från något annat land, har jag svårt att förstå.

Men om det är någon tröst så kan jag säga att de franska bönderna är förmodligen de som är värst när det gäller gnällighet.

En stukad och

tillrättavisad konsument

PS. Jag måste rätta mig själv här. Det var EHEC som dödade ett barn för två år sen. Och sen vill jag, för att visa att jag inte är helt "anti" mot svenska bönder, dela ut en ros också. Den rosen ger jag till de mjölkbönder som låter sina kor ströva omkring fritt i sina stall. Där kan korna själva bestämma när de vill bli mjölkade, och de kan även besöka en station med en automatisk borste för rengöring. Där kan man snacka om ökad livskvalité. Sån mjölk vill jag köpa. Det kan inte vara roligt att stå fastbunden i sex månader som de flesta kor gör i dag. "Keep up the good work", är mitt råd till dessa föredömen till lantbrukare! DS.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.